Roestig silhouet met citaat van Bonifatius

Zondag 9 juli

Om negen uur zitten we op de fiets om naar de kerk te gaan. We gaan naar de Christelijk Gereformeerde kerk van Damwoude. De dienst begint om half tien in de Sionskerk en het is ongeveer zes kilometer fietsen. In Damwoude hebben we twee omleidingen. Daardoor zijn we maar net op tijd in de kerk. Ds. Kieviet uit Renswoude gaat voor. We zingen oude psalmberijming die wordt begeleidt op het ‘Van den Heuvel’ orgel. Het is een moderne kerk met een dak in de vorm van een paraplu. Ik schat dat er een kleine driehonderd mensen in de dienst aanwezig zijn. Het is de thuisgemeente van Karel en Anneke die helaas op vakantie zijn. De dominee heeft een hele waarschuwende preek uit Ezechiël. Na afloop is iedereen snel vertrokken. We spreken één persoon na afloop en vragen of hij een groet over wil brengen aan Karel en Anneke. Op de terugweg fietsen we nog even langs het huisadres van Karel en Anneke. Aan boord drinken we koffie en praten we nog wat na over de preek. Ik bel mijn moeder en we gebruiken een lichte lunch. Adri heeft veel last van zijn rug en neemt de rest van de zondag rust.

De wonderlijke zoetwaterbron bij de Bonifatiuskapel
De wonderlijke zoetwaterbron bij de Bonifatiuskapel

Ik ga naar de Bonifatiuskapel met in de nabijheid de wonderlijke zoet water bron. Het nationaal heiligdom van het bisdom Groningen-Leeuwarden. In de kapel is een expositie over Bonifatius. Hier werd de uit Engeland afkomstige missionaris door de Friezen vermoord op 5 juni 754 na Christus. Hij bracht de Friezen het licht van het Evangelie. De pater-Karmeliet Titus Brandsma heeft het initiatief genomen tot de bouw van de pelgrimskapel en de herleving van de bedevaart naar Dokkum in 1926. Ik kom onder de indruk van deze geschiedenis. Het maakt ook deel uit van mijn geschiedenis en ik voel mij door de tijd heen verbonden met deze man. In het processiepark bij de pelgrimskapel staat een beeld van Titus Brandsma en 14 kruiswegstaties van kunstenaar Jaques Maris.

De Bonifatiuskapel te Dokkum
De Bonifatiuskapel te Dokkum
Een deel van de kruiswegstaties bij de Bonifatiuskapel
Een deel van de kruiswegstaties bij de Bonifatiuskapel

Door de stad loop ik de Bonifatius wandelroute. Op allerlei punten staan roestige silhouetten met teksten van Bonifatius. Buitengewoon interessant om daar kennis van de nemen.

Roestig silhouet met citaat van Bonifatius
Roestig silhouet met citaat van Bonifatius
Roestig silhouet met citaat van Bonifatius
Roestig silhouet met citaat van Bonifatius

’s Avonds komt Adriaan uit Buitenpost op bezoek. We hebben een gezellig avondje en zitten tot laat lekker op het achterdek met elkaar te kletsen.

Eén reactie op “5 juni 754, Bonifatius in Dokkum vermoord”

 1. Hallo Adri en adrie ,

  Al weer vertrokken uit Dokkum ? Leuk dat jullie het ook opvalt dat iedereen snel
  Vertrekt uit de kerk ,maar we moeten om 14.00 uur weer terug zijn
  En ook bijna iedereen komt ook s,middags dat is wel heel fijn moet ik zeggen
  We hebben volgende week nog wel even contact we hopen maandag weer thuis
  Te zijn ,
  Gr Karel en Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *