De oude waterpoort in Sloten

Vrijdag 23 juni 2017

Na een behoorlijke nacht in een wat afgekoelde slaaphut en een eenvoudig maar voedzaam ontbijt maken we los met als bestemming voor vandaag het stadje Sloten. Via Echtenerbrug, het Tjeukermeer en het oversteken van het Prinses Margrietkanaal komen we net na de middag aan. We proberen aan te leggen bij Jachthaven ‘De Jerden’. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Op een paar meter van de kant begint ‘De Bahama’s’ tegen te stribbelen. Dit komt niet door ons bootje maar omdat we geen water meer onder de kiel hebben. We proberen het met een dot gas bij, op te lossen, maar de boot geeft geen sjoege. Een buurman van Duitse komaf is zo vriendelijk om ons te komen helpen. Ik gooi hem een lijntje toe die hij vakkundig opvangt. Een nieuwe poging met beide motoren, de boeg en de hekschroef en het stevige lijf van de buurman in de lijn. Het mag niet baten. We komen niet aan de kant. De boot steekt te diep voor dit plekje. We kunnen ons herinneren dat het vorig jaar ook niet vanzelf ging maar toen lukte het uiteindelijk. Dan maar een nieuwe poging een stukje verderop langs de graswal. Met een beetje tobben komt ‘De Bahama’s’ weer los. Een stukje verderop bij stroompaal 46 hebben we vastgemaakt. Hier gaat het beter. Op het veld dicht bij de stad zien wij allemaal oude tractoren opgesteld. Een aantal woonwagens staan aan de rand. Erg leuk, daar willen we graag meer van zien. Echter na de lunch bij het uitlaten van Tess zie ik dat er veel zijn vertrokken. Een toertochtje misschien. Pech. Bij het havenkantoor horen we dat we toch met onze neus in de boter zijn gevallen. Het is namelijk morgen ‘Sipelsneon’. Wablief? Ja, altijd de laatste zaterdag in juni is het ‘Sipelsneon’. Nou, daar weten we natuurlijk niets aan. Later aan boord nader onderzoek gedaan en ‘Sipelsneon’ betekent ‘Uienzaterdag’. Nu heeft Sloten helemaal niets te maken met uien. In welke uienpan zijn we terechtgekomen? De verklaring is simpel. Als je een luchtfoto van Sloten bekijkt kun je zien dat het oude stadje de vorm heeft van een ui. De ‘Uienzaterdag’ is het jaarlijkse stadsfeest met een jaarmarkt en ’s avonds een grote barbecue. Da’s leuk om morgen te gaan bekijken.

Bij de waterpoort staat de St.Fredericuskerk van Sloten
Bij de waterpoort staat de St.Fredericuskerk van Sloten
Het interieur van de 'Grutte Tsjerke' in Sloten
Het interieur van de ‘Grutte Tsjerke’ in Sloten

Toch zijn we ook vandaag nog even het stadje ingelopen. We treffen een vriendelijke dame aan bij de rk kerk. Ze wil de entree van de kerk een beetje proper maken. Een praatje vindt ze wel leuk. Ik denk dat we er een half uur hebben gestaan. Voornamelijk geluisterd. We nemen afscheid met de afspraak dat we morgen nog even binnen komen kijken. Adri mag dan even orgelspelen. We zijn langs de gracht dwars door de stad gelopen en aan de andere kant weer terug gekomen.

De oude waterpoort in Sloten
De oude waterpoort in Sloten

Wat een ontzettend leuk stadje is het toch. Bij de ‘Grutte Tsjerke’ van Sloten ook nog even naar binnen gelopen en ook weten af te spreken dat Adri dit orgel ook even mag uitproberen. Bij de plaatselijke Dagversmarkt nog even boodschappen gedaan. Oh ja, op de Camping van ‘De Jerden’, komen 185 motorrijders bivakkeren. Grote dikke brommers arriveren aan het einde van de middag. Het : “broem, broem” is even niet van de lucht. Het is dit weekend TT in Assen. We hebben het niet gevraagd maar daar zullen ze morgen wel naar toe gaan.

In drie grote groepen vertrekken de bikers vanaf camping 'De Jerden' in Sloten
In drie grote groepen vertrekken de bikers vanaf camping ‘De Jerden’ in Sloten
Gebrouwen in Sloten; "De 8 fan Sleat"
Gebrouwen in Sloten; “De 8 fan Sleat”

Eén reactie op “Aan de grond gelopen in Sloten”

 1. Hallo Adri en adrie ,
  We zijn weer bij met het lezen , we staaan nu met camper in Portugal
  Dichtbij de plaats Porto , daar hopen we morgen heen te gaan
  En zo trekken wij ook verder door Noor Spanje weer richting Friesland
  Er is nu veel regen hier , dus we zitten lekker te lezen en te mailen met jullie
  Ik heb net gekeken we staan nog 2200 km vanaf damwoude

  De groetjes en tot jullie vervolg

  Groetjes Karel en Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *