Dinsdag 21 juni
We vertrekken uit Sneek. De zon schijnt en het waait nauwelijks. De bruggen draaien vlot. Je hoeft nauwelijks in te houden bij de doorvaart. Over de Houkesloot varen we in een voor ons bekende omgeving. Het jachtverhuurbedrijf Veldman met de Argos jachten zit hier op een bedrijventerrein. Wij hebben drie achtereenvolgende jaren verschillende motorjachten bij hun gehuurd voor een vakantie op het water. We komen op het Sneekermeer en volgen de betonning naar de sluis van Terherne. Over het Prinses Margrietkanaal naderen we Grou.

Zicht op Grou vanaf het Pikmeer
Zicht op Grou vanaf het Pikmeer

Hier zijn ook weer veel jachthavens en jachtwerven. Voor Grou ligt het Pikmeer. Hier worden de Pikmeerkruiser, Grouwstervlet en Boarnstream gebouwd. We zijn wel eens in Grou geweest. Opmerkelijk genoeg vieren ze hier geen St.Nicolaas op 5 december maar iets anders. Hoe zat het ook al weer?
Ze vieren hier St.Piter op 21 februari. St.Piter is een oude man met een baard en een witte mantel. Hij rijdt op een fries paard en hij komt met één zwarte Piet uit Spanje. Ze spreken fries en worden in het fries toegezongen. Waarom dit hier zo gaat is niet helemaal duidelijk. Wellicht heeft het ermee te maken dat de kerk, die je al van ver af ziet, de St.Petrus kerk is.
We zoeken een mooi rustig plekje op aan een marrekrite op de Wijde of Peanster Ee in het verlengde van het Pikmeer.
Ik maak de romp van de boot schoon en ik reinig de bekleding van de bank binnen.
We liggen alleen en genieten van de rust. ’s Avonds krijgen we nog een flinke regenbui.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *