Dinsdag 26 juli
Een stralend blauwe lucht en een vrolijk zonnetje begroeten ons bij het4e opstaan. Als wij op het achterdek koffie drinken komt er een hele kudde ganzen de haven binnen peddelen. Het zijn zwart/witte ganzen en het lijkt wel een kudde zebra’s op het water. Bijna niet te tellen. Hier in de haven zijn veel watervogels. Op een drijver van de steiger naast ons ligt een nest van een paartje meerkoeten. Twee eieren en een kuiken worden bewaakt door een driftige meerkoet. Vanaf een afstandje maakt ze harde waarschuwende geluiden. Af en toe komt ze half uit het water en begint ze nijdig te trappelen. Een narrige fuut heeft er aardigheid in om onder haar te sarren.

De jachthaven van WV Maurik in het recreatiegebied 'Eiland van Maurik'
De jachthaven van WV Maurik in het recreatiegebied ‘Eiland van Maurik’

Aan het meer zijn nog meer jachthavens,recreatieparken en campings. Sommige boten varen zichzelf, met de boeg, vast op het zand langs de oever om zo te overnachten. Om half elf laden wij de fietsen af en gaan met Tess aan de riem richting Maurik. Als we boven aan de dijk zijn zien we op de oprit van een huis verschillende bordjes staan met; Kersen, pruimen, aardbeien en Theetuin. We vinden dat het wel weer tijd is voor een bakkie koffie en gaan aan de overkant van de weg de dijk weer af voor een bakkie koffie met huisgemaakt gebak. We komen op een rommelig erf waar in een schuurtje fruit en jams worden verkocht. Als we koffie willen gebruiken mogen we zelf een plekje opzoeken in de tuin. We lopen de tuin in waar op vier plaatsen zitjes zijn ingericht. De gastvrouw komt de bestelling opnemen. We nemen koffie met kwartgebak met bosbessen. Ze vertelt dat ze verderop aan de dijk een boomgaard hebben maar dat zij hier woont met haar man en een B&B hebben. Haar zus is het fruit aan het plukken en zij zorgt voor de gasten. De kwarkpunt viel een beetje tegen. Het was een klein stukje koek met heel veel kwark en zeven blauwe bessen erop met een dotje slagroom uit een spuitbus. Inclusief de koffie moesten wij er € 8,- voor afrekenen.
De lucht in Maurik wordt getekend door het silhouet van de molen en de kerk. De molen staat wat achteraf op een erf met veel groen er omheen. Geen bordje bij de weg dat je de molen kan bezoeken. In het centrum van Maurik staat de oude Sint Maarten kerk. Op het bord aan de muur staat dat er al verschillende restauraties zijn verricht. De ramen op het zuiden zijn met houten platen dichtgespijkerd. Waarschijnlijk het huidige restauratie project.

De Maartenskerk van Maurik onder restauratie
De Maartenskerk van Maurik onder restauratie

In de Kerkstraat staat nog een soort kerkgebouw met gebrandschilderde ramen aan een woonhuis vast. Ik heb niet kunnen ontdekken wat dit voor gebouw was. De Jumbo supermarkt was een heerlijk koele volgende stop. Met de rugtas gevuld met boodschappen zijn we terug gegaan naar de haven. Adri heeft ’s middags wat computer werk gedaan en ik ben naar de waterkrachtcentrale van Maurik gefietst. De waterkrachtcentrale zit in de stuw naast de sluis en wekt voor 6900 gezinnen energie op. Naast de stuw is een vistrap aangelegd van 730 meter. Het rivierwater is de laatste jaren sterk verbeterd. De zalm is weer terug in de Rijn. Om te paaien gaan deze vissen vanuit zee terug naar hun eigen geboorteplaats. Een stuw is dan een obstakel wat ze onmogelijk kunnen nemen. Vandaar die vistrap om de stuw te omzeilen.

De Vistrap naast de stuw van Amerongen
De Vistrap naast de stuw van Amerongen
Een waterkrachtcentrale in de stuw van Amerongen
Een waterkrachtcentrale in de stuw van Amerongen

Op de terugweg nog even bij een Forellenvijver gekeken waar je tegen betaling kunt gaan vissen. Mijn fiets geeft onderweg problemen. Het voorwiel slingert en raakt daardoor de remblokjes. Ik fiets voorzichtig verder want ik ben er bang voor dat het helemaal zal blokkeren en dat ik over de kop sla. Bij een stalletje aan de weg koop ik ‘Opal’ pruimen en kersen. Op de boot probeert Adri mijn fiets te maken maar dat lukt niet. Gelukkig zijn we bijna weer op de thuishaven dan kunnen we de fiets even wegbrengen ter reparatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *