Zondag 2 augustus 2015

We wisten nu waar de kerk stond en om half tien zijn we met de vouwfietsen van de boot gestapt en naar de kerk gegaan. Tess protesteerde luidkeels. We hadden deze ochtend Ds. De Boo uit Zeist. Een mooie preek gehoord over wet en traditie. Bij de uitgang collecte gevraagd of het mogelijk was om even bij het orgel te gaan kijken.

Achter de speeltafel in de Hervormde Kerk van Wemeldinge
Achter de speeltafel in de Hervormde Kerk van Wemeldinge

Dat was geen probleem, zei de kerkvoogd, dat kon hij regelen, maar na de koffie. Die was in de koorkerk. Een prachtige ruimte links van de ingang, afgescheiden met een glazen wand. Een Belgische kunstenaar, Ives de Roo, exposeerde er zijn schilderijen. De kerkvoogd zocht ons op met een bakkie koffie. Hij is perenteler in Wemeldinge. De bij ons bekende familie Slabbekoorn kende hij wel. Even later ging hij ons en nog een stel gasten voor naar de orgelgalerij. Alleen geen sleutel om het orgel aan te zetten. Hij vertelde nog wel een leuk verhaal over het “Van Dam” orgel wat maar ternauwernood in de kerkzaal staat. Een oude weduwe met bezittingen wilde haar vermogen aan de kerk nalaten maar zij wilde niet dat er een orgel in de kerk zou komen. Onder deze voorwaarde is de erfenis geaccepteerd. Heel lang heeft er geen orgel in deze kerk gestaan. De gemeentezang werd begeleid door voorzangers en met andere muziekinstrumenten. Tot de rechter vond dat deze bepaling verjaard was. Het orgel is echter ondergebracht in een stichting en het staat los van het kerkbestuur. Alleen het front van het orgel staat in de kerkzaal. De pijpen en de speeltafel bevinden zich boven de hal net buiten de kerkzaal.

Het 'Van Dam' orgel in de Herv.Kerk van Wemeldinge
Het ‘Van Dam’ orgel in de Herv.Kerk van Wemeldinge

Iemand anders van de kerk wist waar de sleutel lag en even later schoof Adri op de orgelbank. De meneer van het andere stel was kerkorganist in Zaamslag, Zeeuws Vlaanderen. Ook hij kon het niet laten om even de klavieren te beroeren. Leuk om zo te worden ontvangen in een andere kerk. De mensen waren erg vriendelijk en gastvrij. Het andere stel kwam ook van de jachthaven en zijn bij ons na afloop nog even wat wezen drinken. Het waren Anita en Frits Simons uit Zaamslag. Ze waren voor het eerst op reis met hun zeilboot. Het was gezellig om even met elkaar ervaringen uit te wisselen op het gebied van de kerk, bootjes en andere zaken. Daarbij werd het steeds aangenamer op het achterdek van ‘De Bahama’s’ in de zon. ’s Middags lekker een stuk gewandeld met Tess en gelezen in een nieuw boek van Edwin de Vries over een Border Collie. ’s Avonds had ik ‘Waterzooi’ gemaakt geïnspireerd op de ‘Gentse Waterzooi’. Ik had er Koolvis in gedaan en op het laatst de zeekraal toegevoegd. Om je vingers bij op te eten. Deed mij denken aan de tekst op een t-shirt wat wij op de markt in Oud-Sabbinge zagen. Ik citeer; “Mensen met een goed figuur zijn gewoon te stom om lekker te eten”.

Eén reactie op “Achter de klavieren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *