Ochtendnevel over de plas bij Jachthaven "Marnemoende"
Ochtendnevel over de plas bij Jachthaven “Marnemoende”

Spiegelglad was het water vanmorgen in de haven. De zon kwam op door een ochtenddamp en kon de condens op de boot niet direct opdrogen. Na het ontbijt de opbouw afgenomen en alles gereed gemaakt voor vertrek. De walstroom losgekoppeld en de meterstanden opgenomen. In het havenkantoor afgerekend en afscheid genomen van Jan-Erik. Onze buren Ruud en Connie en Fred en Mary-Nel gedag gezegd en los gemaakt van ons schitterende plekje bij jachthaven ‘Marnemoende’ in IJsselstein.

Na honderd meter hikte de stuurboord motor en stopte ermee. “Hé wat is dat nu?” De schipper draaide nog maar weer een keer de contactsleutel om. De motor draaide rond maar wilde niet starten. Na meerdere te vergeefse pogingen maar weer vastgemaakt op een passanten plek voor het restaurant. “Het lijkt wel of de stuurboord motor geen brandstof krijgt”, zei de schipper terwijl hij de motorruimte indook. Even later dook hij weer op met een weinig hoopvolle blik in de ogen. Weer maar eens proberen. Verschillende pogingen zonder het gewenste resultaat later hulp ingeroepen van Peter van ‘Delos’ jachtcharter. Deze vriendelijke behulpzame man bekende meteen meer verstand te hebben van Iveco motoren dan van DAF maar wilde wel even kijken of hij wat kon ontdekken. Meer was ook niet nodig want toen de schipper achter hem de motorruimte inging ontdekte hij dat de brandstofkraan naar de stuurboord motor een kwartslag was gedraaid en was afgesloten. Dit verklaarde heel veel. Opgelucht kwam de schipper weer snel retour. Het lijkt mee te vallen. Na een aantal malen starten kreeg de motor weer brandstof en sloeg aan. De bakboord motor voor de zekerheid ook maar weer gestart en ook deze sloeg zonder problemen aan maar wilde na een paar minuten draaien niet meer uit. Samen met Peter de motor handmatig uit gezet in de motorruimte. Waarschijnlijk is er een contactje los gegaan. Als de boot volgende week weer voor onderhoud de loods ingaat moet dit ook even worden nagekeken. Tot die tijd kunnen wij de bakboord motor handmatig uitzetten in de motorruimte.  Met z’n drieën  koffie gedronken tegen de schrik.

Voor de draaibrug van de stad Montfoort.
Voor de draaibrug van de stad Montfoort.

Zodoende was het half elf toen wij vertrokken. Bij Montfoort werd de brug op afstand bediend. Even later naderden we Oudewater varend tussen de boomgaarden waar de perenbomen al rijkelijk in bloei stonden. Bij de tweede brug deponeerden wij € 4,50 in het klompje voor de bediening van de bruggen van Oudewater en kregen de folder “Ervaar Oudewater” aangereikt. Dit jaar viert Oudewater haar 750 jaar stadsrechten.

Boomgaarden met perenbomen in bloei langs de Gekan. Hollandse IJssel.
Boomgaarden met perenbomen in bloei langs de Gekan. Hollandse IJssel.

In Hekendorp was de automatische fietsbrug open en konden wij doorvaren. De fietsers die net kwamen aanrijden moesten voor ons wachten. Rond twee uur meerden wij aan in Haastrecht voor de ophaalbrug. Het zonnetje had de bewolking eindelijk opgelost en het was fotogeniek weer geworden. Nadat ik onze hond Tess had uitgelaten ben ik met de camera op stap gegaan om nog wat plaatjes te schieten. Wat is alles toch prachtig in het voorjaar. Prille kleuren, frisse geuren en een gekwetter en gekweel van de vogels. Eén en al leven om je heen. Ook al zijn we nog maar een kleine vijf kilometer van onze geboortegrond verwijderd we hebben het gevoel op vakantie te zijn.

Het Gemaal de Hooge Boezem in Haastrecht.
Het Gemaal de Hooge Boezem in Haastrecht.

Om half zes laten wij ons verwennen door Henk van Restaurant “De IJsselborgh”. Het beste restaurant van de regio waar je tegenwoordig ook maaltijden kunt afhalen voor € 7,50 per persoon. Alles wordt door Henk zelf dagelijks vers klaar gemaakt. Het all-in 3-gangen keuze menu met twee drankjes en koffie kost € 25,- per persoon. Absoluut niet duur voor wat je er voor krijgt. Bij vertrek nog twee bakjes overheerlijke door Henk zelf gemarineerde olijven meegenomen. Dat wordt weer smikkelen en smullen. Een aanrader en met de afhaalmaaltijden een gezond alternatief voor een snelle snack of pizza.

‘s Avonds familie bezoek. Gezellig aan het keuvelen geweest met een stel gouwerakkers.

 

2 antwoorden op “Afscheid van Marnemoende met een ‘twist’”

  1. Hallo Adri en adrie ,

    Jullie schip voor onderhoud naar de werf , waar ga jullie reis deze zomer heen ?

    Gr uit Damwoude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *