Donderdag 14 juni 2012
Na het ontbijt, wat wij buiten op het achterdek in het zonnetje gebruiken, reserveren wij een auto bij Greenwheels voor morgen. Ik heb vrijdag zussendag bij mijn schoonzus in de Waver. Om 11.00 uur gaan wij de stad bekijken. Eerst zoeken wij het Greenwheels autootje op in de nabijgelegen wortelsteeg. Wij constateren weer een schade aan de linker wielkast. Morgen maar even controleren of deze al is doorgegeven. Langs de gracht lopen wij naar het Waaggebouw. Op het plein voor de Waag vindt elke vrijdag vanaf 10.00 uur de bekende kaasmarkt plaats. De kazen worden op een gekleurde berrie gedragen door in het wit geklede mannen met gekleurde strooien hoeden. Jammer dat wij dit zullen missen.

Afbeelding De Waag Alkmaar
De waag, Alkmaar

Helemaal aan de andere kant van het centrum komen wij uit bij de Grote Sint Laurenskerk. Deze uit 1520 stammende kruisbasiliek is niet meer als kerk in gebruik. Het orgel is gebouwd door de familie Hagerbeer en ingrijpend verbouwd door Caspar Schnitger. Het is een heel groot en hoog orgel met rouwluiken.

Afbeelding orgel Alkmaar
Schnitgerorgel Laurenskerk Alkmaar

Vrijdagavond is er een orgelconcert en vandaag werd er flink geoefend. Iemand was bezig om een foto expositie op te bouwen van foto’s van het Noord Hollandse landschap. Via de winkelstraat ‘Laat’ lopen wij langs de ‘Kapelkerk’ waar wij a.s. zondag naar een kerkdienst kunnen. Op de boot ga ik ’s middags de blog weer bijwerken. ’s Avonds pakken wij de fietsjes en doen nog een rondje om het oude stadscentrum heen over de stadswal. Wij komen daarbij langs de Jozef kerk waar geoefend wordt door een koor met orgel. Adri wil door de openstaande deur naar binnen glippen maar wordt er subiet weer uitgezet. Het koor wil geen pottenkijkers bij de oefening. Jammer, want het klonk heel aardig. Even verder op de stadswal staat de enige nog overgebleven molen. Vroeger stonden er wel tien molens op de stadswallen, omdat ze daar veel wind vingen. Deze ‘Molen van Piet’ is een ronde stellingmolen voor het malen van graan en dankt zijn naam aan de familie Piet die hem al enkele generaties beheert. Het loopt al tegen tienen als wij op de boot terug keren.

Afbeelding molen van Piet
De molen van Piet, Alkmaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *