De oude sluis met sluiswachters woning in Hindeloopen

Maandag 6 juni
Het matrixbord aan de ‘Johan Frisosluis’ wijst ons de noordkolk aan om te schutten naar het IJsselmeer. Boten van 15 meter en langer moeten gebruikmaken van de oude kolk. Beide kolken draaien gelijktijdig. Twee bruggen staan omhoog om alle bootjes te laten passeren. Het hoogteverschil is miniem. We mogen snel uitvaren.
Op het IJsselmeer varen wij in noordelijke richting. We moeten buitenom varen om de volgende plaats op de route van de Elfstedentocht te bereiken. Hindeloopen is voor ons niet te bereiken via het binnenwater. De bruggen zijn vast en niet hoog genoeg en het water is niet diep genoeg voor onze boot. De meldpost IJsselmeer geeft door dat de windkracht 3 tot 4 beaufort is en de watertemperatuur 19 graden. We varen Hindeloopen een stukje voorbij zodat wij voor de wind de haven kunnen aanvaren.

Vanaf het IJsselmeer zien we Hindeloopen aan de horizon
Vanaf het IJsselmeer zien we Hindeloopen aan de horizon

De kom van de watersportvereniging is nagenoeg leeg en we kunnen makkelijk aanmeren. Het tarief is hier € 1,- per strekkende meter inclusief water en stroom. In de aangrenzende jachthaven betaal je het dubbele en moet je veel verder lopen. We zijn tevreden met ons plekje. Het kan voorkomen dat er iemand langszij komt liggen maar dat is deze tijd van het jaar onwaarschijnlijk.

Haven 'De Kom' van de Vereniging Hylper Haven
Haven ‘De Kom’ van de Vereniging Hylper Haven

 

Kunstig beschilderde luiken in Hindeloopen
Kunstig beschilderde luiken in Hindeloopen

Met z’n drieën gaan wij het mooie stadje, bekend van de schaatsen en de schilderkunst bekijken. Net als bij de andere Zuiderzee stadjes staan de huizen hier ook dicht op elkaar. De visserij was hier de grootste bron van inkomsten. Haring en ansjovis volgens de borden die je overal tegenkomt in de stad. Daarnaast werden er ook meubeltjes gemaakt en beschilderd.

De oude sluis met sluiswachters woning in Hindeloopen
De oude sluis met sluiswachters woning in Hindeloopen

Aan het eind van de middag ga ik alleen nog even naar het ‘Fries Schaatsmuseum’. Het zit achter een winkel waar allerlei artikelen van de Hindelooper schilderskunst worden verkocht. Aangrenzend is er ook een restaurant. Het museum is bomvol vitrinekasten met schaatsen uit verschillende tijden, landen en fabrieken. Van elke winnaar van de ‘Elfstedentocht’ is een vitrine ingericht. Een aantal werkplaatsen zijn opgesteld over de fabricage van schaatsen. Op de zolder is nog een expositie over het beschilderen van meubelen. Het snijden van klompen en de klederdracht van Hindeloopen. Dit laatste vond ik heel verrassend. De klederdracht van Hindeloopen zag er elegant uit met prachtige stoffen en is lang niet zo bekend als de klederdracht uit Urk, Volendam en Spakenburg.

Hindelooper dracht in het Schaatsmuseum van Hindeloopen
Hindelooper dracht in het Schaatsmuseum van Hindeloopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *