Houtdraaiwerk op de ambachtenmarkt in Medemblik

Zaterdag 6 juli 2019

Ambachtenmarkt in het stoomgemaal van Medemblik

Op de eventementen kalender staat een ambachtenweekend gepland op het erf van het stoommachinemuseum in Medemblik. Het museum is gevestigd in het oude stoomgemaal de Vier Noorder Koggen in Medemblik. Het is ongeveer 2 kilometer van onze ligplaats af. Een mooie gelegenheid om gelijk ook het museum te bekijken.
We lopen langs de Pekelharinghaven eerst naar het oude kasteel Radboud. Omgeven door een gracht staat dit kasteel aan de ingang van de haven van Medemblik aan de rand van het IJsselmeer.

kasteel Radboud in Medemblik
kasteel Radboud in Medemblik
Kasteel Radboud

Het kasteel is gebouwd door Graaf Floris V aan het einde van de 13de eeuw om de Westfriesen in bedwang te houden. Door de tijden heen heeft het verschillende toepassingen gehad en aan het einde van de 19e eeuw was het een ruine geworden. Het is toen onderleiding van de beroemde Nederlandse architect PJ.H.Cuypers gerenoveerd en voor bewoning geschikt gemaakt. In de Tweede Wereldoorlog heeft de Nachtwacht er tijdelijk gelogeerd in het geheim. Nu is het de enige nog overgebleven burcht van Floris V in Noord-Holland en kun je het bezoeken om de geschiedenis van Medemblik te ervaren.

Regatta Center

Wij vervolgen onze weg langs de kust van het IJsselmeer en moeten oppassen voor de overstekende wedstrijdzeilers die gekleed in wetsuites hun trailers met zeilbootjes naar de waterkant duwen. Daar worden de boten opgetuigd. We lopen hier langs Regatta Center Medemblik. Een jachthaven met 450 ligplaatsen en met name voor de wedstrijdzeilsport een belangrijk international zeilwedstrijdcentrum. Sinds 1999 is het hier gevestigd.

Ambachtelijk houtsnijwerk in Medemblik
Ambachtelijk houtsnijwerk in Medemblik
Ambachtenmarkt

Vanaf de zeedijk zien we het stoomgemaal de Vier Noorderkoggen een stukje lager spiegelen in het water. Het hek staat open en we kunnen doorlopen naar de ambachten die op het erf worden gedemonstreerd. Voor deze markt hebben we geen ticket nodig. Het is nog erg rustig op deze zaterdag morgen. Als eerste kijken we bij iemand die als hobby bezig is met boekbinden. Hij vertelt ons enthousiast hoe hij te werk gaat. De rietdekker staat vlakbij en heeft een stukje dak waar hij iedere keer weer opnieuw demonstreerd hoe hij te werk gaat. Onder de kramen aan de overkant staat een man achter een houtdraaibank met een beitel een blokje hout te veranderen in een mooie tol. Deze man zocht ook een bezigheid na zijn pensionering en is nu mentor voor de club van houtdraaiers. Een houtsnijder is naast hem bezig. Deze man ziet er nog jong uit en heeft zich laten omscholen voor het houtsnijdersvak. Veel van het restauratiewerk wordt nog met de hand gedaan. Zijn buurman heeft een CMC-freesbank gebouwd met onderdelen die hij op een 3D-printer heeft gemaakt. Hij maakt naamborden op zijn computergestuurde CMC-freesbank. Aan het einde van deze eerste rij zit een mevrouw met een vijl stenen te bewerken. Ze maakt kleine beeldjes van stukken speksteen. Een fotoboek heeft ze erbij liggen met beeldjes die al verkocht zijn.

Vrouw gekleed in de West-Friese klederdracht
Vrouw gekleed in de West-Friese klederdracht

Een mevrouw in de Westfriese klederdracht is bezig met het twijnen van wol. Ze doet dit achter het spinnenwiel en draait twee draden wol in elkaar. Ze heeft een grappig hoedje en een antiek gouden brilletje op. Ze vertelt over het verwerken van de wol en de klederdracht die ze draagt. In dit tentje treffen we ook iemand die aan het quilten is en iemand die een stoel voorziet van een nieuwe rieten zitting. Daarnaast toont een mevrouw hoe zij van oud papier allerlei kunstvoorwerpen maakt. Iemand is aan het weven en allerlei kleurrijke doeken zijn uitgestald op de kraam. Verder was er iemand die zich bezig hield met pyrography. Met een hete naald tekende hij op hout, papier en leer. Mozaiekwerk, kaarten maken met frivolite sloot de markt af.

Het Stoomgemaal Vier Noorder Koggen in Medemblik
Het Stoomgemaal Vier Noorder Koggen in Medemblik
Stoommachinemuseum Medemblik

Na een kopje koffie gaan we naar het stoomgemaal om de verschillende stoommachines te bekijken. Op deze zaterdag wordt er daadwerkelijk gestookt en worden de machines onder stoom gezet. Vrijwilligers lopen er rond om een rondleiding te verzorgen, de ketels op te stoken en vragen te beantwoorden. Achter het gebouw ligt een geheel gerestaureerde stoombaggermolen en draait er een stoomhijskraan. We hebben geen tijd om alles te bekijken want de tijd begint te dringen. We hebben de hond aan boord gelaten en die moet weer uitgelaten worden. Tussen de stoomwolken door verlaten wij het gemaal en begeven ons weer op de terugweg naar de boot.
Het is ook mogelijk om het museum met de boot te bezoeken vanuit de binnenstad van Medemblik via de Groote Vliet naar de museumhaven aan de Kleine Vliet of aan de Ijsselmeerzijde in de Stoomhaven. Misschien wel leuk voor een andere keer want we hebben lang niet alles kunnen zien.

Stoommachine in het Stoomgemaal in Medemblik
Stoommachine in het Stoomgemaal in Medemblik
Stoomgemaal Vier Noorder Koggen in Medemblik
Stoomgemaal Vier Noorder Koggen in Medemblik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *