
Donderdag 28 april t/m zondag 1 mei
De naam Amersfoort komt van Amer en foorde. De Amer is een andere benaming voor de rivier de Eem. De enige rivier die ontspringt en uitmond in Nederland. Het laatste deel van de naam is een doorwaadbare plaats. De Eem zorgt voor de afwatering van de Gelderse Vallei en is 18 kilometer lang en mondt uit in het Eemmeer. De stadswal van Amersfoort is al in het einde van de negentiende eeuw veranderd in een stadspark. Een mooi wandelgebied en uitstekend geschikt om de hond uit te laten. In 2004 hebben ze bij restauratiewerkzaamheden aan de stadswal een joodse begraafplaats ontdekt. Deze is weer in ere hersteld.
Een stukje van de Grebbelinie bij Amersfoort is ook weer hersteld. Door stadsvernieuwing is de dijk weer opgebouwd met een moerasgebied aan de inundatie (onderwaterzetting) zijde.
Het eerste wat opvalt als je Amersfoort binnenvaart is de hoge toren van de Onze Lieve Vrouwekerk. Deze hoge toren is een mooie eyecatcher. Met zijn 98 meter is het de op twee na hoogste kerktoren van Nederland. De toren is wat er over is van de kerk die er eens stond. De toren is jarenlang gebruikt als het kadastrale middelpunt van Nederland.

Ik besteed een groot deel van de dag om het blog bij te werken. Ik maak vier brieven verzendklaar en verstuur een pakket boeken en een verjaarskaart. Vrijdagochtend doe ik boodschappen bij AH. ’s Middags ga ik naar het Mondriaanhuis.
Piet Mondriaan
Deze wereld beroemde Nederlandse schilder is in 1872 geboren in Amersfoort. Vader Mondriaan was onderwijzer en kreeg een aanstelling in Winterswijk waar het gezin in 1880 naar verhuisde. Piet had aanleg voor tekenen en in eerste instantie mocht hij zich daar op toeleggen. Hij haalde zijn akte voor leraar tekenen maar zag het les geven niet zitten. Hij wilde kunstenaar worden tegen de zin van zijn vader in. Van oom Frits leerde hij de techniek van het schilderen maar ging al snel op zoek naar zijn eigen stijl. Hij maakte zich al vrij jong los van zijn familie en ging in Parijs wonen. Bewust bleef hij vrijgezel om zich helemaal aan de kunst te kunnen wijden die hem in het begin niet veel opleverde. Hij verhuisde naar Engeland en in 1940 ging hij naar Amerika waar hij het staatsburgerschap aanvroeg. Hier kreeg hij meer bekendheid en werd er meer werk van hem verkocht. Hij raakte in wat betere omstandigheden. Groot liefhebber van jazz en de Boogie Woogie muziek. Hij danste graag en liet zich door de muziek inspireren bij het schilderen. Het laatste schilderij de ‘Victory Boogie Woogie’ stond in zijn atelier toen hij in 1944 aan een longontsteking in het ziekenhuis overleed. Dit schilderij is voor heel veel geld aangeschaft door het Gemeentelijk Museum van Den Haag.
Het geboortehuis in Amersfoort is ingericht als museum. In één zaal wordt het levensverhaal van ‘Piet Mondriaan’ gepresenteerd met de verschillende stijlen in zijn schilders loopbaan. In een andere zaal worden een aantal werken van hem getoond en zijn huis en werkkamer in Parijs zijn nagemaakt. Op de eerste verdieping was er nu een expositie van zes jonge hedendaagse kunstenaars met hun visie op het destructieve element in de kunst van Piet Mondriaan.

Zaterdagochtend gaan we naar de markt om nog wat boodschappen te doen. Kijken bij een modelbouwwinkel, naar een frituurpan en schrobspullen. Stoffen, zuigen en strijken. ’s Avond eten wij lasagne.

Zondag om 9.30 uur naar de St.Joriskerk. De kerk is redelijk gevuld. Het orgel klinkt goed en er wordt goed gespeeld. We hebben op de boot koffie gedronken en ik heb een telefoontje gepleegd. Na de koffie ben ik Tess gaan uitlaten op de stadswal en heb ik de Joodse begraafplaats gezien. Als eten heb ik een broodje hamburger gemaakt en die hebben we uiteraard lekker opgegeten. Voor de avonddienst wederom ter kerke gegaan in de St. Joriskerk. Ds. W.J.Dekker, voormalig predikant te Reeuwijk, Delft en nu in Amersfoort ging voor. Een bijzondere dienst met extra verdieping over psalm 1. Door het mooie weer zaten de terrassen op de Hof vol mensen. Het is een vreemde gewaarwording om tussen de mensen door naar de ingang van de kerk te gaan.

Leuk de blog.We zien jullie voorlopig niet in Montfoort, begrijp ik..Goede vaart en tot ziens!