Vrijdag 24 mei 2019

Verplaatsen van Leiderdorp naar Leiden, Ankerpark

De kortste vaartocht ooit. We gooien los in Leiderdorp. Twee bruggen worden voor ons bediend. De Schrijversbrug heeft een groot brugwachtershuis waar de bediening van alle bruggen in Leiden wordt geregeld. We meren aan in de Zijlsingel bij het Ankerpark. Een parkje op een voormalig bolwerk van de oude stad. We hebben hier goede bolders en een stroomaansluiting. Ik pak de fiets om de formaliteiten op het havenkantoor aan de Schrijversbrug af te handelen. We blijven tot maandag en ik koop twintig muntjes van 75 cent. Elk muntje is goed voor twee KWh. Deze munten kunnen we ook gebruiken om water te laden.

Aangemeerd bij de Ankerplaats in Leiden
Aangemeerd bij het Ankerpark in Leiden
Het slachthuis in de Meelfabriek

Bij het complex van de voormalige meelfabriek, waar ik langs fiets, wordt er volop gebouwd. Deze oude hoge fabriek midden in de stad wordt helemaal verbouwd tot woonruimten. Een deel van de fabriek is opgeleverd en in gebruik genomen door een aantal creatieve bedrijven. Buiten staat een bord met de oproep om binnen te komen voor koffie met appelgebak. Het restaurant draagt de naam “Het Slachthuis”. Dat is voldoende trigger voor Adri om er samen met mij en de hond te gaan kijken.

Toepasselijke wandschildering in lunchroom 'Het Slachthuis'.
Toepasselijke wandschildering in lunchroom ‘Het Slachthuis’.

Sinds begin van het jaar zijn er verschillende bedrijven in deze industriële stijl ingerichte ruimte gevestigd. Een bedrijfje waar je kunt leren haken, breien of naaien met alle benodigde spullen. Een tuinarchitecte heeft haar bureau en tekentafel er staan. Een fietsenmaker zit achterin het pand. Halverwege ontdekken we nog een kapsalon. Het restaurant zit aan het begin bij de entree van de ruimte. We nemen plaats voor de koffie met appelgebak en vragen naar de oorsprong van de bijzondere naam. De eigenaresse vertelt ons dat er bij haar alleen maar groenten worden geslacht. Zij heeft een vegan-restaurant, wat betekent dat zij geen gebruik maken van dierlijke producten. De slagroom bij het appelgebak bijvoorbeeld is gemaakt van kokosroom. Wij zijn verbaasd en hebben bewondering voor deze onderneming. Het gebak en de slagroom smaken prima. Voor we het weten is het al op. Wij vervolgen onze weg om de haven. De appartementen die in de Meelfabriek zullen worden gerealiseerd zijn allemaal al verkocht en zullen in de loop van de komende jaren worden opgeleverd in verschillende fases. De voormalige kantoorruimtes zijn klaar en ook achter de fabriek is een complex voor studentenhuisvesting al opgeleverd. Wij zijn benieuwd hoe het er over twee jaar hier uit zal zien.

De Zonnewijzer op de wand van de Meelfabriek in Leiden
De Zonnewijzer op de wand van de Meelfabriek in Leiden
De Meelfabriek aan de Zijlsingel in Leiden
De Meelfabriek aan de Zijlsingel in Leiden
Kringloopwinkel ‘Het Warenhuis’

’s Middags ga ik op de fiets een rugtas met boeken bij de Kringloopwinkel brengen. Natuurlijk kan ik het niet laten om meteen even te kijken of ze wat van mijn gading hebben liggen. Deze kringloop heeft de toepasselijke naam; “Het Warenhuis”. De winkel beslaat een grote oppervlakte en alles is ruim opgezet en gesorteerd. Op de begane grond staan alle meubels met aparte afdelingen voor witgoed en elektronica, lampen, wanddecoratie en serviesgoed. Op de verdiepingsvloer is een afdeling voor kleding en schoeisel, boeken, platen en cd’s en een ruimte voor spelletjes en puzzels. Beneden is zelfs een Lunchroom ingericht. De zaak heeft nog twee filialen in Leiden en heeft geen winstoogmerk. Het draait allemaal om het milieu en de sociale werkgelegenheid in de regio.
Ik kom thuis met minder boeken dan ik heb weggebracht.

De boeken die ik in Kringloopwinkel 'Het Warenhuis' heb gekocht
De boeken die ik in Kringloopwinkel ‘Het Warenhuis’ heb gekocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *