Dinsdag 8 mei 2012
Bewolkt met af en toe zon vandaag. Rond tien uur zijn wij nadat wij de watertank hadden afgevuld vertrokken uit Groningen. Wij hebben ongeveer 20 km. Eemskanaal te varen. Onderweg zien wij de afsplitsing naar het Damsterdiep en het Slochterdiep. De plaatsen Garnmerwolde, Woltersum en Overschild zien wij vanaf het water.

Tussen km.r.19 en 20 gaan wij bakboord de Groeve op en nemen de Groevesluis Noord. Deze sluis wordt vanaf afstand bediend en heeft een verval van ongeveer 1.5 meter. De Groeve loopt een stuk door een industriegebied. Wij zagen een hoop drijfvuil in het water. Na ongeveer 1 km. een 06 nummer gebeld voor aanvraag brugbediening middels een code. Na 15 minuten kwam de brugwachter de brug bedienen. In de nieuwe stadshaven “Overdiep” wees hij ons aan de buitenzijde een plekje aan waar wij konden aanmeren. Om in de haven te komen moet je een drempel over die 1,3 meter diep steekt, dus ongeschikt voor onze boot die 1.45 steekt. Bij het restaurant aan de haven moeten wij het liggeld voldoen. Dat is € 13,50 per nacht. Indien wij gebruik willen maken van elektra en water dan moeten wij een sep-key kopen. Het is een schitterend plekje waar we liggen. Vooruit kijken wij op de kerk en verder is de haven omgeven door vrij nieuwe appartementen en huizen. Alles is ruim opgezet en achter de appartementen bevind zich een winkelcentrum met AH en ALDI. ’s Middags gaan wij op stap door Appingedam. Allereerst maken wij een rondje om de kerk. De Nicolaïkerk is de grootste kerk in de provincie Groningen. Alleen in de stad Groningen zijn twee grotere kerken, n.l. de Martinikerk en de A-kerk. De Nicolaïkerk is een romano-gotisch hallenkerk. De toren, het raadhuis en de ‘franse school’ zijn met de kerk verbonden. Tot onze vreugde blijkt de kerk open te zijn dus wij gaan op de klare dinsdag naar binnen. Daar horen wij dat een groep van 45 vrijwilligers er voor zorgt dat de kerk 6 dagen in de week open is voor bezoek. Ook anderzijds wil de kerk een centrale functie innemen in het openbare leven. De huldiging van de plaatselijke wielerronde was bijvoorbeeld ook in de kerk. Het is een prachtig gebouw. Mooie banken en een preekstoel met houtsnijwerk. Beschildering op het plafond. Het orgel is in 1744 gebouwd door A.A.Hinsz. De aangebouwde ‘franse school’ wordt door de hervormde gemeente gebruikt als verenigingslokaal maar zowel de kerk als de ‘franse school’ worden verhuurd voor sociale-,culturele- en zakelijke activiteiten. In één hoek van de kerk is ook een presentatie met de lokale geschiedenis te zien. Na een gift in de collectebus te hebben gedaan zijn wij verder gegaan met onze verkenningstocht. Even verderop zagen wij vanaf een brug in de Kniestraat de hangende keukens waar Appingedam zo beroemd om is. Drie op een rij. Wij vonden het meer naam dan daad. Leuke winkelstraat en mooie oude pandjes in de stad.


Woendag 9 mei
Vanmorgen hebben wij het plaatselijke museum bezocht waar de geschiedenis van Appingedam werd gepresenteerd. Daarnaast was er ook nog een expositie van een aantal kunstschilders en de kelder was ingericht als de werkplaats van een koperslager met al zijn gereedschap. Na het museum hebben wij de voorraad weer aangevuld. ’s Middags de boot weer eens goed afgenomen en de fenders geboend.