
Zondag 3 juli
Een speciale dienst in het teken van de vijf kinderen die van de lagere school naar de brugklas gaan en ook afscheid nemen van de kindernevendienst. Ds. Van Andel ging voor in de dienst. Hij had last van een beetje hoogtevrees. De preekstoel is uitzonderlijk hoog. De kinderen gingen naar de kindernevendienst en na de preek mochten ze midden in de kerk een brug timmeren met planken en spijkers. Een heel nieuwe ervaring met de akoestiek van een kerkgebouw. Het leek wel of de spijkers mijn trommelvlies in geslagen werden. De kinderen mochten symbolisch de brug oversteken ten teken van hun overgang naar een nieuwe fase in hun leven. De dominee gaf hun een zegen mee. Ze kregen een knapzak mee gevuld met een aantal attributen om mee te nemen op hun reis. Een flesje water, een rolletje pepermunt, een fototoestel en een bijbel. Na afloop zag ik dat de ‘bijbel’ het Lucas evangelie was in gewone taal. De leiding van de kindernevendienst deed aan het einde van de dienst nog een oproep voor de jeugdkerk, die zondag om half tien zou beginnen, speciaal voor kinderen van het voortgezet onderwijs. We bleven nog een kopje koffie drinken na de dienst. In Midlum, een wijkgemeente van Harlingen, was er deze ochtend een tentdienst georganiseerd. We spraken een vrouw die vertelde dat er een proces gaande was om verschillende wijken samen te voegen. Het geheel stemde ons niet vrolijk.

Op de boot lekker buiten gezeten met koffie en lunch. Mijn wekelijkse telefoongesprek met mijn moeder gedaan. ’s Middag een wandeling gemaakt met onze hond. De baas had te veel last van zijn lijf om zich nog in te spannen. Ik ben over de stadswal naar het noorden gelopen. Langs de Noordoostersingel is een Engelse Tuin aangelegd op de stadswal door tuinarchitect L.P. Roodbaard, die ook de Prinsentuin in Leeuwarden heeft aangelegd. Kenmerkend voor zijn ontwerpen zijn de grillige vormen van paden, gras, boom-en waterpartijen. De tuinen hebben een natuurlijke uitstraling. De Noordoostsingel gaat over in de Noordgracht. Aan beide oevers liggen bootjes aangemeerd en zijn er faciliteiten. In dit deel van Harlingen ligt ook de ‘Zoutsloot’.

Vroeger werd hier zout gewonnen uit zeewater zoals de naam al doet vermoeden. Voornamelijk gebruikt om de vis te conserveren. Toen er in Twente zout uit de grond gehaald werd ging deze bedrijfstak in Harlingen teloor. De kleine huisjes die in deze wijk staan zijn echter heel mooi bewaard gebleven. Dit is mede te danken aan de inspanningen van een boterexporteur Hein Buisman uit Leeuwarden. Hij was begaan met de monumentale uitstraling van Harlingen in de jaren zestig was het daarmee slecht gesteld. Men wilde de zoutsloot helemaal dempen en veel panden waren in een miserabele staat. Hein Buisman heeft 9 panden aangekocht en is voortrekker geweest voor het behoud van monumentaal Harlingen. In aantal staat deze havenstad namelijk op de elfde plaats in aantal monumenten binnen de stadsgrenzen. Hein Buisman had niet alleen oog voor de grote monumentale panden maar juist ook voor de kleine huisjes. Hij heeft zich ingezet voor het behoud van het monumentale erfgoed in Harlingen. Toen hij in 1963 op 59 jarige leeftijd overleed is zijn legaat ondergebracht in de Hein Buisman Stichting. Op verschillende oude panden hangt een kopere plaatje met de tekst; mogelijk gemaakt door de Hein Buisman stichting. De Zoutsloot is weer open gemaakt en uitgegraven. Op de singels zijn bomen aangeplant en de panden zien er weer fraai verzorgd uit. Je ziet dat de bewoners allemaal meewerken aan de uitstraling van de wijk. De kerstmarkt die er sinds een aantal jaren wordt georganiseerd trekt steeds meer bezoekers.


Bij de haven aangekomen zie ik dat de grote zeilboten terugkomen van het Wad. Door het heldere weer zie ik ze al van ver komen. Achter elkaar de geul volgend onder zeil. Het is een mooi gezicht. Het muziekkorps van ‘Het leger des Heils’ geeft een uitvoering op het Havenplein. Als ik arriveer zijn ze aan het opbreken. Ik ga schuin door de stad weer terug naar de boot. Onderweg valt mij nog op dat veel panden gevelstenen ingemetseld hebben en dat er veel reclameschilderingen op hoekpanden staat.
Aan boord luister ik nog een kerkdienst via het internet van onze thuisgemeente in Montfoort.
