Maquette van de St.Catharijnekerk van Brielle zoals hij oorspronkelijk was bedoeld

Zondag 29 april 2018

Bekende kerkgangers in Brielle

De hervormde kerk maakt gebruik van de Grote-of St.Catharijnekerk. De kerkdienst begint zondags om 10.00 uur. We laten onze hond alleen aan boord. Ze protesteert luidkeels als wij de Voorstraat inlopen naar het centrum waar de kerk staat. We zien verschillende mensen dezelfde richting uitlopen of fietsen. Een mevrouw heeft een kussentje meegenomen in een plastictas. Meestal zien wij plastictassen met hoedjes bij de kerkgangers. De stoelen in de kerk zijn met biezen gemat en staan rond het liturgisch centrum bij de preekstoel. Achterin, met zicht op het orgel, nemen wij plaats. We zijn vroeg en zien de kerk zich van lieverlee vullen. We kijken uit naar bekende gezichten. In het kerkblad hebben we gelezen dat Willemijn de kerkkronkels gaat schrijven. Zij moet hier in de buurt wonen samen met Siem. Hij is een broer van mijn zwager. Als een van de laatsten zoeken zij een plekje tegenover ons uit in de goed gevulde kerk. Ze hebben ons niet gezien maar na de dienst is er koffiedrinken allicht dat we ze dan even kunnen spreken.

Het interieur van de Grote- of St.Catharijnekerk van Brielle
Het interieur van de Grote- of St.Catharijnekerk van Brielle

Ds. Harry Doornbos gaat voor in de eredienst. De liturgie van deze zondag ‘Cantate’ staat afgedrukt op een blaadje dat we bij binnenkomst aangereikt krijgen van de gastvrouw. We zingen uit het Nieuwe Liedboek. Op de liturgie staat ook een kinderlied afgedrukt. Dat zullen ze in de dienst gaan zingen voor ze naar de kindernevendienst gaan. Jammer genoeg is er geen enkel kind in de dienst. De meivakantie is begonnen en veel gezinnen zijn op vakantie. De dominee wil het overslaan maar we zingen het kinderlied toch met de gemeente omdat we ons allemaal nog kind voelen. Ik vind het jammer dat de dienst een hoog “liturgisch” gehalte heeft. De voorganger heeft de preek uitgeschreven en leest hem voor. Zelfs de gebeden worden voorgelezen. De prediking en de gebeden worden op een doordachte, mooi poëtische manier gebracht. Ik vind dat niet zo aansprekend.
Bij het koffiedrinken na de dienst hebben we Siem en Willemijn opgezocht. We spreken af dat zij maandagochtend bij ons een bakkie komen doen op de boot. ’s Middags is er geen kerkdienst in Brielle. We brengen de rest van de zondag door aan boord. Het is koud en regenachtig. Volgens de voorspellingen moet het hard gaan waaien de komende dagen.

Maquette van de St.Catharijnekerk van Brielle zoals hij oorspronkelijk was bedoeld
Maquette van de St.Catharijnekerk van Brielle zoals hij oorspronkelijk was bedoeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *