Eerste Paas zondag 21 april 2019

Dorpskerk Vreeswijk

Een rustige nacht in de passantenhaven van Vreeswijk aan de Houtwerf. Weinig tot geen verkeer en we liggen in de havenkom rondom beschut door woonhuizen waar aan de voorzijde weinig leven te bespeuren is. Om half tien vertrek ik naar de Dorpskerk. Ik ben mooi op tijd bij de kerk waar de koster en een gastvrouw de mensen verwelkomen. De Hervormde gemeente maakt hier gebruik van de oude psalmberijming en het Liedboek. De schriftlezing is uit de Herziene Statenvertaling. De Dorpskerk is de oudste kerk van de omgeving. Het is een compacte kruiskerk waarbij de toren op het midden van het kruis is geplaatst. De eigen predikant dominee De Pater staat vanmorgen op de preekstoel onder het Van Dam orgel. Het sobere interieur wordt opgesierd met mooie koperen kroonluchters en wandlampen. Aan de preekstoel is een kunstige koperen lezenaar en doopvont bevestigd. De houten kerkbanken zitten redelijk comfortabel. Ik heb een fijne dienst. De gastvrouw zit met een man naast haar in de rechter zijbeuk. Ik heb deze mensen eerder gezien maar kan niet bedenken waar.

Het Van Dam orgel in de Dorpskerk van Vreeswijk
Het Van Dam orgel in de Dorpskerk van Vreeswijk

Op de terugweg naar de boot word ik op straat aangesproken door een mevrouw die mij in de kerk had gezien. Ze vertelt dat er regelmatig schippers bij hun in de kerk komen.

Prinses Beatrix Sluis

’s Middags loop ik met de hond een stukje in oostelijke richting waar een mooie laan met oude esdoorns uitkomt bij de Lekdijk waar ik uitzicht heb op de grote Prinses Beatrix sluis in het Amsterdam-Rijn-Kanaal. Onlangs is er een derde sluiskolk bij gekomen voor de grote vrachtboten die hier varen. Onderaan de dijk is een groot volkstuinencomplex waar de schuurtjes, tuinkassen en broeibakken voor een gezellig rommelig geheel zorgen. Ik zie zelfs een afdakje met verschillende bijenkasten waar ik de bijen voor in de lucht zie hangen. Aan de andere kant ligt een voormalig hakbos wat nu een klein natuurgebied is van de Domeinen. Ook hier is het voorjaar losgebroken. In een weiland zie ik verschillende koppels ganzen met donzige kuikens rondstappen.

Een volkstuinencomplex onder aan de Lekdijk bij Vreeswijk
Een volkstuinencomplex onder aan de Lekdijk bij Vreeswijk
Avonddienst in de Dorpskerk

’s Avonds is er om 18.30 uur kerk waar Ds. G.J. van Meijeren uit ‘s Graveland voorgaat in de dienst. Na afloop spreek ik een mevrouw en hoor dat de Hervormde Kerk van Vreeswijk nog een kerkgebouw heeft in een nieuwe wijk genaamd ‘De Voorhof’. Het is een pioniersplek met een iets andere identiteit. Het is acht uur als ik weer aan boord stap. Adri wordt vandaag erg beperkt door zijn lichaam.

De Dorpskerk in Vreeswijk
De Dorpskerk in Vreeswijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *