Woensdag 23 juli 2014
Ik ben vroeg wakker en ga met Tess een lekkere wandeling maken. We lopen langs de dijk naar Fort Prins Frederik. Om acht uur ben ik weer terug voor mijn ontbijtje. Het is weer fantastisch weer als wij om 9.15 uur de haven uitvaren het Volkerak op. Onze bestemming is Bergen op Zoom. Wij hebben alleen nog maar negatieve verhalen gehoord over de haven van Bergen op Zoom. Het is midden op een industrieterrein en ver bij de binnenstad vandaan is ons gezegd. Maar we willen het graag zelf beoordelen en gaan dus over het Schelde-Rijnkanaal voorbij Tholen en dan bakboord richting Bergen op Zoom. In de Almanak staat dat je eerst naar de witte lichten op de kant moet varen en zodra je de groene lichten op één lijn hebt, richting de groene lichten om niet vast te lopen waarschijnlijk. We volgen keurig de aanwijzingen en komen veilig bij de Burg.Peterssluis en brug. De sluis staat open en de brug is hoog genoeg voor ons om met gestreken mast te passeren. We varen langs een groot industrieterrein en aan het einde van de beroepshaven ligt de Theodorushaven met aan stuurboord de WSV “De Schelde”. Geen havenmeester te bereiken. Alleen de meldsteiger is geschikt om aan te meren. Daar maken wij om 12.20 uur vast en spreken een boodschap in voor de havenmeester. Na de lunch pakken wij onze nieuwe vouwfietsen en vertrekken naar het stadscentrum. Het is ongeveer tien minuten fietsen. Tess loopt naast de fiets mee. Zij heeft het slecht met de warmte maar doet het goed. Als eerste bekijken wij ‘Het Markiezenhof’ het voormalige woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom uit de 15e eeuw. Adri wordt aangesproken door een vriendelijke oudere man die zijn hele levensverhaal aan hem kwijt wilde. Afijn drie kwartier verder vervolgen wij onze tocht door de stad naar het marktplein met het mooie stadhuis en een doorgang naar de Stint Gertrudiskerk. Deze is vanmiddag open en wij besluiten de kerk om de beurt te bekijken.

Tess rust uit in het koele gras onder de appelbomen in de tuin van de kerk. Tot 1966 is de kerk gebruikt door de Ned. Herv. Gemeente. Daarna is hij overgedragen aan de Katholieke Parochie. In 1972 is de kerk verwoest door een grote brand maar daarna weer helemaal gerestaureerd en verfraaid met allerlei kunstwerken uit andere kerken. Prachtig houtsnijwerk aan preekstoel en biechtstoelen. Het Ibach orgel dateert uit 1864 en is hier via een andere kerk terecht gekomen. Het is een rijksmonument en onlangs ingrijpend gerestaureerd.


Overal in de stad worden er tenten en podiums opgebouwd. Op een terrasje achter een versnapering horen wij dat morgen ‘Krabbenfoor’ van start gaat. Een driedaags evenement. Open podia, braderie en allerlei muzikanten door de stad trekken veel publiek. Wij maken nog een rondje door de stad en keren weer terug naar de jachthaven. Het restaurant bij de jachthaven spreekt ons niet zo aan en we maken zelf spagetti klaar. Het havengeld is inclusief water en stroom. De bedrijvigheid aan de loswal aan de overkant gaat tot laat in de nacht door. We houden de patrijspoorten aan die kant dicht om te kunnen slapen. Inderdaad, geen prettige haven met weinig keuze qua ligplaats voor ons.

Hallo waterreizigers, heel leuk om zo jullie reis te volgen, het is net of ik dan zelf ook even met vakantie ben achter de computer…Goeie vaart verder ik volg in jullie kielzog.
Met vriendelijke groet Marrianne ( en Peter)