De Gelderse roos doet het goed op Stampersplaat

Woensdag 16 mei 2018

Beschutte haven Stampersplaat

We merken nog niet veel van de harde noordenwind die de weersberichten voorspellen voor vandaag. Het is echter wel een stukje kouder dan gisteren. Het is ook niet zonnig. Adri stelt voor om vanmorgen een wandeling over het eiland te maken. Misschien zien we de grote grazers die hier rond lopen. We volgen de platgetreden paden tussen de begroeiing door. Het gras is overal waar we komen kort afgevreten. Allerlei bomen en struiken zijn spontaan opgeschoten. Ook op de vlaktes zien we tussen het gras struikachtige opwas. Aan de randen van de vlaktes staan allerlei wilde planten waar ik de namen niet van ken. Het eiland is vlak en heeft een maximale hoogte van twee meter uit het water door zandopstuiving. Op de open vlaktes is het drassig. We zien overal hoefafdrukken van de wilde paarden die hier rondlopen. Bij een grote open vlakte aangekomen zie we de kudde in de verte lopen. Het zijn allemaal donkerbruine pony’s met lange manen. We laten ze met rust. We hebben de hond bij ons en die vindt niets mooier dan andere beesten opjagen. Met een grote boog lopen we om de afgerasterde haven heen. Aan de noordkant bevindt zich een klaphek waardoor we weer naar de haven kunnen lopen.

Plaatsnaambord naast de haven
Plaatsnaambord naast de haven
Safari Stampersplaat

’s Middags ga ik met de hond de noordkant van het eiland opzoeken. Daar zie ik dat er schuimkoppen op het water staan en waai ik bijna uit mijn jasje. Langs het water ligt een grindstrook waar je goed over kunt lopen. Daarachter ligt een drassige strook grond die regelmatig onderloopt. De pony’s hebben er diepe sporen ingelopen. Tussen de keien aan de waterkant groeit melkkruid. Het kleine kruipende plantje staat volop in bloei. Tussen de keien liggen ook schelpen van mossels, oesters en messchelpen.

Tussen de kiezels aan de waterlijn staat Melkkruid in bloei
Tussen de kiezels aan de waterlijn staat Melkkruid in bloei

Achter de golfbrekers die om het eiland liggen zie ik twee vissersboten liggen. Ik word al zeeziek als ik er naar kijk. Langs de westkant van het eiland loop ik terug. Mijn oog wordt getrokken naar een plek met allemaal dons en veren. Als ik er dichter naar toe ga zie ik het karkas van een gans. Vers afgekloven door een grote rover. Bij de grote open vlakte loop ik langs de kudde pony’s en zie op twee plaatsen masten boven het struweel uitsteken. Nu weet ik waar ik op aan moet koersen. Ik heb mijn telefoon weer eens niet meegenomen en kan mijn locatie niet bepalen met de GPS. Op twee plaatsen zijn er ligplaatsen aan het eiland. Een binnenhaventje en een buitensteiger. Als ik dichter bij het bos kom zie ik de masten niet meer boven de bomen uitkomen. Ik zie wel een poel met zoet water die waarschijnlijk speciaal voor de pony’s is aangelegd. Tess laat zich er lekker tot haar buik inzakken. Ze kan niet zwemmen maar ze is niet bang voor water. Ik moet ze er haast uittrekken. Ik loop een breed pad af en ga door een klaphekje. Daar zie ik een grote oude zeilboot aan de buitensteiger liggen. Verkeerde haven dus. Nog maar een keer proberen. Ik ben inmiddels ruim een uur weg en ik verwacht dat Adri niet zo blij met mij zal zijn. Dat blijkt als ik even later op de boot aankom. Ik krijg een beetje grommen. We hebben afgesproken om 15.00 uur bij Els en Ad een bakkie te gaan doen op de zeilboot. Ik geef de hond een beetje eten en sluit haar op onder in de boot. Het waait inmiddels hard.

De Lijsterbes heeft zichzelf ook uitgezaaid op Stampersplaat
De Lijsterbes heeft zichzelf ook uitgezaaid op Stampersplaat
De begroeiing op Stampersplaat
De begroeiing op Stampersplaat
Excursie op een zeilboot

Op de Dusit Laguna krijgen we eerst een rondleiding. Ik ben nog nooit op een zeiljacht geweest en ben benieuwd. Ad en Els zitten achterin de kuip waar ze een visparaplu hebben opgezet om uit de wind te zitten. Binnen hebben ze een ruime salon met een gezellig scheeps interieur. Aan beide kanten een bank met een klaptafel in het midden. L-vormig keukentje met twee bakken in het aanrecht voor de koeling. Een kookstel op gas en twee gastenhutten links en rechts van de kuip. De master bedroom is in de boeg met een toilet en een douche aan weerskanten van de gang er naar toe. Alle ruimte is optimaal benut en mooi afgewerkt. Door een boog van dakramen hebben ze veel daglicht binnen. Ze brengen na hun pensionering veel tijd door op de boot en genieten in het seizoen zoveel mogelijk. Ze vertellen ons van hun reizen en hun belevenissen op het water. Ze hebben heel wat tips over mooie ligplaatsen on de Grevelingen en het Veerse Meer. In de winter gaan ze twee maanden naar Spanje waar ze een huis huren. We hebben het weer gezellig met elkaar en om half zes keren we terug aan boord voor het avondeten.

Tijdelijke bewoners van de Stampersplaat
Tijdelijke bewoners van de Stampersplaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *