Vrijdag 8 juni 2012
Het klokkenspel bij de Grote- of Stephanuskerk is Hasselt speelt elk half uur een ander deuntje. Wij zitten aan boord eerste rang voor dit gezellige geluid. Om half tien vertrekken wij naar Blokzijl. Het Zwarte Water loopt langs Zwartsluis en Genemuiden en komt uit op het Zwarte Meer. Dit is een natuurgebied met biezenvelden. Aan de noordkant van het Zwarte Meer loopt de vaargeul ‘Ramsdiep’. Aan de zuidkant van het Zwarte Meer loopt een vaargeul genaamd; ‘Scheepsvaartgat’. Hier kom je uit als je het Ganzendiep gevaren hebt.

Afbeelding Kadoelerkeersluis
De Kadoelerkeersluis
Afbeelding straatje in Blokzijl
Schilderachtig Blokzijl

De brug van de Kadoelerkeersluis moet voor ons draaien en zo komen wij op het Kadoeler meer. Daar zien wij aan bakboordzijde de Voorstersluis naar de Noordoostpolder. Deze varen wij voorbij en komen zo langs Vollenhove. Vanaf het Zwarte Meer horen wij aan bakboordzijde een ‘tik’. Wij vermoeden dat er wat in de schroef is gedraaid. Op het Vollenhovermeer zetten wij de boot even in de achteruit. Maar het biedt geen oplossing, de ‘tik’ blijft erin zitten. Wij vinden het maar verontrustend. Als wij in Blokzijl zijn aangemeerd in de mooie havenkom tussen de sluis en de keersluis belt Adri, Fred Bulk van jachthaven ‘De Nieuwe Haven’ voor advies. Ik laat intussen de hond uit op het nabij gelegen grasveld. Dan staan ineens mijn zus en zwager naast de boot. Zij zijn uit Diever naar Blokzijl gekomen om ons te zien ploeteren in de sluis. Die pret ging niet door. Adri vertelde dat Fred ’s middags naar Steenwijk moest en dan gelijk even door zou komen naar ons om te luisteren wat de ‘tik’ veroorzaakte. Door het zonnetje was het op het achterdekje nog goed toeven. Na een drankje zijn we gezamenlijk Blokzijl ingelopen op zoek naar een restaurantje voor de lunch. Op de hoofdstraat kwamen wij een leuk winkeltje tegen genaamd; ‘Olio & Vino’ tegenover de kerk. Beide waren open. Eerst de kerk in en bekeken. Toen even het winkeltje in. Nou niet dus. Dat heeft wel een half uur geduurd. Het was een delicatesse winkeltje. Het gepensioneerde echtpaar had er aardigheid in om van alles het lekkerste in te kopen. Hun winkel is in het zomerseizoen dagelijks open en daarbuiten 3 dagen in de week. Natuurlijk verkochten ze verschillende soorten olie en azijn, maar ook honing, jam, chocola en bonbons, koekjes en allerlei pasta, risotto en meer ingrediënten voor de Italiaanse keuken. Ze hadden overal een verhaal bij en voor een ieder die wilde luisteren kon er nog geproefd worden ook. In de hoofdstraat was er ook nog een winkel met allerlei brocante, Annekee genaamd. Door hergebruik van materialen waren er allerlei leuke nieuwe dingen gemaakt. Door al dat gesnuffel en gepraat was het al halverwege de middag toen wij achter een heerlijke pannenkoek zaten voor de lunch. Om de overtollige calorieën er weer een beetje af te lopen hebben wij onze rondwandeling na de lunch voortgezet.
Blokzijl is een prachtige Zuiderzeeplaats met veel oude pandjes. Het concerteert zich om de havenkom. We waren nog niet terug bij de boot of ineens gaat het hard waaien en plenzen van de regen. Wij schieten een portiek in om enigszins droog te blijven. De bui is nog niet helemaal uitgeregend of Fred belt op dat hij in Blokzijl is gearriveerd. Vanuit de portiek zien wij hem langsrijden. Wij trotseren de elementen en keren terug naar de boot. Adri start de motor en laat de schroef draaien. Fred heeft het al snel gehoord. Hij zegt dat het haast zeker een vislijn of iets dergelijks is met een stuk lood eraan wat tegen de romp van de boot aangeslingerd wordt. Hij adviseert om op open water een goed stuk achteruit te varen en zodoende proberen de lijn los te varen of anders het water in met een mes. Zij gaan weer snel op weg naar huis. Zus en zwager drinken nog even koffie op het achterdek. Het zonnetje schijnt alweer en de wind is weer gaan liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *