Mega-jacht aan de buitensteiger in Hellevoetsluis

Zaterdag 05 mei

Klusjes aan boord

Het is weer even geleden dat we de boot hebben geïnspecteerd. We controleren de nieuwe accu’s of ze moeten worden bijgevuld. Dit is na een maand nog niet nodig. Daarna kijken we in de bilge of er nog water in staat. Alleen in het motorruim moeten we water wegpompen. We vermoeden dat er door de golfslag water binnen is gekomen via de bilgepomp. Deze stond een beetje open. Het oliepeil van beide motoren wordt nagekeken en is ook in orde. De bestelling van de boodschappen wordt om half één bezorgd door Appie. De bezorgdienst kan naast de boot de auto niet parkeren en houdt het verkeer op. We zetten alles snel aanboord zodat de bezorger weer snel verder kan. Ik heb een groot deel van de dag de wasmachine aan. Het beddengoed wordt gewassen en over de reling gedroogd. Het liggeld is hier inclusief elektra en water en daar maken we gebruik. Op de fiets rij ik ’s middags naar winkelcentrum ‘De Struytse Hoeck’ aan de Kanaalweg. Het is een groot winkelcentrum en op de nabij gelegen parkeerplaats is er een grote warenmarkt.

Kanaal door Voorne

Een deel van het winkelcentrum is over het ‘Kanaal door Voorne’ gebouwd. Daardoor is het ongeschikt geworden voor de scheepsvaart. Ook een aantal vaste bruggen en een dam hinderen de doorvaart. Het kanaal is in drie jaar tijd met de hand gegraven en in november 1830 opgeleverd. Door de verzanding van de maasmonding werd er naar een alternatief gezocht voor de scheepsvaart op Rotterdam. Koning Willem I heeft in 1827 in overleg met waterstaatkundige Jan Blanken de opdracht gegeven voor een kanaal door Voorne. Een ingrijpende beslissing voor het eiland Voorne. Bij Hellevoetsluis is de Sluis Kanaal door Voorne met een breedte van 10 meter. Het kanaal is 5,5 meter diep gemaakt en heeft een lengte van 10 kilometer. Het voorzag vanaf het begin in een behoefte. In november 1830 passeerde 126 schepen de sluis. In 1847 waren dat er 3000 per jaar en in het jaar 1872 zelfs 9600. De doorvaart nam gemiddeld twee uur in beslag.

Woontoren langs het Kanaal door Oostvoorne bij winkelcentrum De Struytse Hoek in Hellevoetsluis
Woontoren langs het Kanaal door Oostvoorne bij winkelcentrum De Struytse Hoek in Hellevoetsluis
Klusjes aan boord

Aan het einde van de dag is de wasmand leeg. Ik maak ’s middags havermoutkoeken met een vulling van appel en krenten. Omdat het zaterdag is maakt Adri het avondeten klaar. Het is een warme klus want de temperatuur in de keuken is flink opgelopen. We eten varkensvleesreepjes in zoet-zure saus met rijst. Op het achterdek laten we het ons goed smaken.

De productie van gevulde havermoutkoeken uit de oven
De productie van gevulde havermoutkoeken uit de oven

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *