Zicht op de Maartenskerk vanaf de stadswal van Zaltbommel

Dinsdag 30 april 2019

Warenmarkt Zaltbommel

De havenmeester vertelde ons dat er vanmorgen een warenmarkt is op de Gamerschestraat in het centrum van de stad. We gaan er met een rugtas op uit om wat boodschappen in te slaan. Het is vandaag een stuk kouder. De temperatuur komt niet boven de tien graden. Dat valt tegen. De markt is niet zo heel erg groot. Naar schatting een kleine twintig kramen. Onder het stadhuis vinden we het Toeristisch Recreatief Informatie Punt van de stad in de kelder. We stappen er even naar binnen voor wat kaartjes en wat informatie over de stad en de omgeving.

Zicht op de Gasthuistoren vanaf de stadswal van Zaltbommel
Zicht op de Gasthuistoren vanaf de stadswal van Zaltbommel
Stadskasteel Zaltbommel

Het museum van Zaltbommel bevindt zich in het stadskasteel. Ik ga er ’s middags alleen heen om wat over de stad te leren en om het werk van Fiep Westendorp te bewonderen. Het monumentale stadskasteel staat ook wel bekend als het Maarten van Rossumhuis. De bouwer van het stadskasteel was de legendarische Gelderse veldheer Maarten van Rossum (ca. 1490-1555). Het kasteel is omstreeks 1535 gebouwd. Eén zaal is helemaal ingericht met het werk van Fiep Westendorp. Haar werkruimte is na haar overlijden aan het museum geschonken. Ook een verzamelaar van haar boekjes en producten heeft zijn verzameling aan het museum geschonken. Naast Jip en Janneke heeft ze ook Puk van de Pettenflet, Otje en Floddertje getekend voor Annie M.G. Schmidt. De figuurtjes hebben een grote bekendheid in Nederland. Verschillende boekjes zijn vertaald en uitgegeven in andere landen.
Achter het kasteel is nog een flinke tuin met wat beelden en een aantal oude stadspompen. In een bijgebouw is het museumcafé en de toiletten.

Het Stadskasteel van Zaltbommel
Het Stadskasteel van Zaltbommel
Heemtuin ‘De Mispelhof’

Vlak bij het stadskasteel van Zaltbommel kun je overdag de Heemtuin ‘De Mispelhof’ bezoeken. Deze tuin is aangelegd en wordt onderhouden door de vrijwilligersgroep Natuurwacht Bommelerwaard. De Tuin ligt langs de oude stadsmuur en bevat een grafheuvel, een boomgaard en weilandjes met schapen en kippen. In de grote kruidentuin zijn diverse themavakken op het gebied van de geneeskunde. Vroeger was er op deze plaats de middeleeuwse kruidentuin van het Maria Magdalenaklooster.

De bloem van een mispelboom staat op het wapen van de stad Zaltbommel
De bloem van een mispelboom staat op het wapen van de stad Zaltbommel
Stadskwekerij Zaltbommel

Uit hobby begon hovenier Gerrit Vervoorn met het kweken van bomen en coniferen op een groot stuk grond in de binnenstad grenzend aan de oude stadsmuur. Nu is deze kwekerij uitgegroeid tot een sfeervolle plek met exclusieve tuinplanten en bijzondere rozensoorten. Anders dan in een modern tuincentrum hier geen tuinkabouters en ligstoelen maar planten in de hoofdrol.

Een loofgang in de Stadskwekerij van Zaltbommel
Een loofgang in de Stadskwekerij van Zaltbommel
Stadswallen Zaltbommel

Stadsarchitect François de Virieu veranderde de vestingwerken van Zaltbommel vanaf 1834 tot een groen landschapspark. Hij is begraven op de oude begraafplaats op het bolwerk. Deze begraafplaats is omringd door grote oude bomen. Als ik om de begraafplaats loop zie ik een reus van een rode beuk staan tussen de graven. Die wil ik wel eens van dichtbij bekijken. Vlak bij de ingang van de begraafplaats zie ik ook een grote treurbeuk staan die een grafsteen heeft opgegeten met zijn stam. Ik tref hier ook de graven aan van de familie Philips. Deze familie komt dus uit Zaltbommel. De Duitse filosoof Karl Marx was een neef van Lion Philips de grootvader van Anton en Gerard Philips. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hij in Zaltbommel een deel van zijn boek; ‘Das Kapital’ geschreven.

Een reusachtige rode beuk op de begraafplaats op een bolwerk van de stad Zaltbommel
Een reusachtige rode beuk op de begraafplaats op een bolwerk van de stad Zaltbommel
Watertoren Zaltbommel

Tussen de Martinus Nijhoffbrug en de stadsgracht staat omgeven door hoge bomen, bij de oever van de Waal de oude watertoren van Zaltbommel. In het jaar 2000 is dit gebouw omgebouwd tot woonhuis. Een wandelpad voert langs dit gebouw naar de oever van de Waal waar een monument is opgebouwd uit restanten van de oude Bommelse brug. Hier heb je een mooi uitzicht over de rivier en de twee bruggen. Ik maak mijn rondje om de vesting af en kom rond half zes weer aan boord.

Kunstwerk opgebouwd uit restanten van de Bommelse brug
Kunstwerk opgebouwd uit restanten van de Bommelse brug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *