Uitzicht op het kattendijkdok voor de Londenbrug in Antwerpen

Vrijdag 3 augustus 2018

MAS, Museum aan de Stroom

Het gebouw waar we voor liggen met de boot blijft onze aandacht trekken. Het MAS, Museum aan de Stroom is gebouwd tussen het Bonaparte dok en het Willemdok. Rond een uur of vijf liggen wij in de schaduw van deze 60 meter hoge toren. Het gebouw is een ontwerp van de Nederlandse Architecten Neutelings Riedijk. In 2000 wint hun ontwerp van het MAS de architectuurwedstrijd met meer dan vijftig inzendingen. Hun stapelhuis of pakhuis past perfect op deze locatie en binnen de sfeer van de omgeving. De ingenieuze verticale stadswandeling die je binnen de muren van dit gebouw maakt was ook een groot voordeel ten opzichte van de concurrenten. Door de zeven museumzalen op elkaar te stapelen en telkens een kwartslag te draaien, ontstaat een indrukwekkende spiraaltoren. De wandelboulevard leidt je middels roltrappen omhoog langs alle museumzalen naar de negende verdieping. Op de top wacht je een adembenemend panorama over Antwerpen. Op het dakterras heb je een 360 graden uitzicht op de stad, haven, Schelde en de rest.

Uitzicht vanuit het MAS over de Schelde en de Linkeroever
Uitzicht vanuit het MAS over de Schelde en de Linkeroever
Het uitzicht door het golvend glas van het MAS over Antwerpen
Het uitzicht door het golvend glas van het MAS over Antwerpen

De gevel, de vloer en het plafond van de verdiepingen in het MAS zijn bekleed met Indisch hardsteen in vier verschillende tinten rood. Op regelmatige afstand zijn aan de buitengevel 3185 handjes aangebracht ter versiering. Ze verwijzen naar de Antwerpse handjes en houden het gebouw als het ware recht. Binnenin wordt de rode hardsteen van de wandelboulevard onderbroken door hetzelfde aantal medaillons. De wandelpromenade bevindt zich achter hoge gegolfde glaspanelen. Beide materialen zijn nog niet eerder toegepast in België.

Indisch hardstenen gevelbekleding met handjes versierd
Indisch hardstenen gevelbekleding met handjes versierd
De gevelbekleding aan de binnenzijde is versierd met 3185 medaillons
De gevelbekleding aan de binnenzijde is versierd met 3185 medaillons
De verticale wandeling

Adri heeft last van netelroos en ik ga alleen naar het MAS om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken. Het terrein van het MAS neemt een grote oppervlakte in beslag. Voor de toren staan een aantal gebouwen waar de ‘City of Antwerpen’ een digitale presentatie heeft ingericht over alle stadsvernieuwing. Projecten die zijn afgerond of die nog moeten plaats vinden. Daarnaast is ook een ruimte van ‘Port of Antwerpen’ met informatie over het havengebied van Antwerpen. Een winkel voor de toeristen met kunstboeken, puzzels, tassen en ga zo maar door. In de ontvangsthal worden de kaartjes voor de musea verkocht. Zeven verschillende expositieruimten kun je bezoeken op je weg naar boven. Ze bieden je een wisselend beeld van Antwerpen, de Schelde, de haven en de wereld. Op dit moment is er een expositie met schilderijen van Michaelina Wautier (1604-1689) de leading lady van de barok. Schilderijen uit het Rubenshuis hangen in het MAS om deze dame uit te vergetelheid te halen. Het past ook goed binnen het thema van de stad. Dat is Antwerpen Barok 2018. Langs de wandelboulevard hangen meters grote afbeeldingen van fotograaf-kunstenaar Athos Burez. Het zijn er in totaal tachtig en zij kleuren de binnenwanden naar boven.

Het kunstwerk voor het 5 jarig bestaan van het MAS
Het kunstwerk voor het 5 jarig bestaan van het MAS

Links kijk je naar alle kanten over de stad uit op verschillend niveau. De laatste verdieping moet je via twee vaste trappen naar het dakterras waar je prachtig over de stad kunt uitkijken door een vlak glazen wand. In het midden van de vier wanden zit een rond kijkgat waar je de camera door kunt steken voor een ononderbroken beeld. In de zomermaanden is de wandelboulevard van dinsdag tot en met zondag toegankelijk van 9.30 uur tot 24.00 uur. ’s Winters sluiten ze om 22.00 uur de deur. ’s Avonds is het gebouw verlicht en zien wij vanaf de boot dat er tot sluitingstijd nog mensen naar boven gaan om van het uitzicht bij nacht te genieten. Elk jaar komen er zo’n 650.000 bezoekers op af.

Het MAS, Museum Aan de Stroom in Antwerpen
Het MAS, Museum Aan de Stroom in Antwerpen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *