De 'Blauwe hoeve' is de huisvesting van VVV-Ouddorp

Zaterdag 26 mei 2018

Oude bekenden

We hebben bekenden in Ouddorp wonen. Hij is kostganger geweest bij Adri zijn ouders in Reeuwijk toen hij op de pedagogische academie zat. Zij is de dochter van een boerenfamilie van de Bloemendaalseweg. Adri heeft ze gebeld of ze in de gelegenheid waren om aan boord te komen maar ze gingen op reis voor een weekje vakantie. Bij een ander bezoek komen ze graag een keer bij ons op bezoek.

Had ik net heerlijke ‘kruukplaetjes’ gebakken. De ‘Goereese specialiteit’ zoals we vernamen in Middelharnis. Moeten we die allemaal zelf opeten, errug…

'Kruukplaetjes' bak je niet in de oven maar in een koekenpan
‘Kruukplaetjes’ bak je niet in de oven maar in een koekenpan
Ouddorp

Ik doe vroeg in de morgen boodschappen bij de AH in Ouddorp. Op de fiets met een rugzak kan ik het hoog nodige meenemen. Vanavond willen we barbecueën. Omdat het de hele dag zonnig is wordt de temperatuur binnen tamelijk hoog en dan is het wel prettig om buiten het eten klaar te maken.

Als de boodschappen aan boord zijn trekken we er samen op uit om Ouddorp te bekijken. De hond gaat met ons mee en we lopen over het viaduct en volgen het fietspad naar het centrum. Op verschillende plaatsen worden producten langs de weg verkocht in een schuurtje of onder een luifeltje. De boerderijen van Ouddorp hebben een typische bouw. We zien regelmatig kleine stenen huisjes met luiken en een grote zwart geteerde schuur eraan vast. Tussen de oude haven en het oude centrum wordt ook een nieuwe wijk gebouwd met vrijstaande huizen in de plaatselijke stijl. Op de hoek van de Bosweg staat een oude boerenhoeve met het jaartal 1659 in de blauwe voorgevel. Het plaatselijk VVV is er in gevestigd. Naar het centrum kunnen we een smal voetpad nemen tussen de huizen door. Zou dit een kerkenpad zijn waar Ouddorp bekend om is. Het zijn oude voetpaden dwars door de bebouwing of landerijen door om de weg naar de kerk in te korten. Ze bestaan al eeuwen.

Typische boerderij van Ouddorp
Typische boerderij van Ouddorp

Een ander karakteristiek element in het landschap van Ouddorp is de Schurveling. Het zijn beplante wallen rondom de akkers van 1 tot 1,5 meter hoogte. Het schurvelingengebied van Ouddorp is uniek in Nederland maar het staat onder druk. Ondanks de beschermde status worden er regelmatig wallen afgegraven voor nieuwbouw en tuinen.

De dorpskerk is gesloten. Het Raadhuis van Ouddorp bevindt zich ook binnen de ring van de kerk. Het is een monumentaal gebouw waar nu het museum en de bibliotheek zijn gevestigd.

In het centrum van Ouddorp staat een monumentaal Raadhuis
In het centrum van Ouddorp staat een monumentaal Raadhuis

Op verschillende locaties in het dorp worden er rommelmarkten georganiseerd vandaag. We kijken ook even binnen bij een winkel die ‘Marktkraam’ heet. Mensen kunnen daar een stuk stelling huren waar ze producten aanbieden. Het is een gigantische ruimte waar bijna geen leeg stukje stelling meer te vinden is. Tijd verslindend als je er naar binnen gaat. Bij de winkel ‘Hout en zo’ worden mooie natuurlijke tafels aangeboden. Een tafelblad van een stuk boomstam met een metalen onderstel. Schemerlampen en hanglampen van steigerhout. Decoratieve beesten gemaakt van drijfhout. Daarnaast producten van andere kunstenaars voor woondecoratie. We gebruiken een heerlijke lunch bij restaurant ‘De groene lantaarn’. Ik heb een ‘kuip’ vissoep met brood van de molen en Adri heeft molenbrood met gegrilde ham. Het meel komt van Molen De Hoop waar we langsgekomen zijn op onze rondwandeling.  Op de terugweg kopen we bij een stalletje aan de weg aardappelen, uien en eieren. In de hitte sjokken we langs de overblijfselen van de cichorei drogerij. Het gebouw staat in de steigers en wordt gerenoveerd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *