Oude botter met vluchtelingen bij de ingang van 'Zandsculpturen in Elburg'

Woensdag 14 augustus 2019

Zandsculpturen in Elburg

Vanaf onze ligplaats bij de Jachthaven lopen we langs een oude bedrijfshal waar borden aankondigen dat er een nieuwe attractie is opgebouwd in Elburg. De zandsculpturen van de bijbelverhalen. De eigenaar van de verhalenark, Aad Peters heeft deze attractie geïnitieerd en georganiseerd. Om de zandverhalen te kunnen vertellen, gebruikten ze meer dan 4.000 kub zand uit het Markermeer in drie grote bedrijfshallen. Vijfendertig kunstenaars van veelal buitenlandse komaf hebben gewerkt aan deze grootste indoor-zandsculpturen tentoonstelling in de wereld. We gaan er samen heen om het te bekijken. Buiten staan er al allerlei potten en planten en zelfs de boeg van een oceaanschip. In het wrak van een houten botter zijn een aantal vluchtelingen gemaakt van zand. Zij vormen een terugkerend thema in de expositie, de wereld in beweging niet alleen van deze tijd maar eigenlijk al vanaf het begin der tijden. We betalen tweemaal € 17,- voor de entree. De expositie is geopend in 2018 met de bedoeling dat het tijdelijk zou zijn maar de organisatie probeert het definitief te maken. De zandsculpturen staan allemaal binnen en kunnen daardoor veel langer mee. We kijken onze ogen uit in de drie grote bedrijfshallen.

Bijbelverhalen in zandsculpturen
Bijbelverhalen in zandsculpturen
Bijbelverhalen in zandsculpturen
Bijbelverhalen in zandsculpturen

Tussen de zandsculpturen staan ook bomen, natuurstenen, oude hekken, grote houten sluisdeuren, antieke deuren uit allerlei windstreken. De paden kronkelen van de ene naar de andere hal. De kunstenaars die de sculpturen hebben gemaakt hebben geen voor de hand liggende beelden gemaakt maar hebben geprobeerd om verhalen te vertellen in zand. Vaak is het zand gecombineerd met andere materialen zoals schedels, hoornen en huiden. Soms zijn de persoonsfiguren te herkennen. Bij de taferelen staat meestal wel een bordje met een korte toelichting. Aan het begin hebben we ook een plattegrond met bijschrift meegekregen. We zijn erg onder de indruk van het geheel. We hebben twee uur rondgewandeld tussen de zandverhalen en zijn van de ene in de andere verbazing gevallen. Op het eind kun je nog wat gebruiken in het restaurant maar dat hebben we overgeslagen. Wij hadden nog niets van deze nieuwe attractie in Elburg gehoord voor wij hier kwamen maar het is zeker een aanrader om te bezoeken.

Zandsculptuur van Johannes Calvijn
Zandsculptuur van Johannes Calvijn
Silhouet van de stad Elburg in zandsculptuur
Silhouet van de stad Elburg in zandsculptuur
Stedelijk museum Elburg

We lunchen met een bakje kibbeling en keren dan snel terug naar de boot. De hond is blij ons weer te zien. Ik laat haar uit rond het terrein van de jachthaven op het bedrijventerrein. Vlakbij de jachthaven zijn bedrijfsgebouwen van A. Vogel het bekende bedrijf dat kruiden voor medicinaal gebruik levert. De tuinen moeten elders in Elburg te vinden zijn. Ik wil daar nog eens gaan kijken. Vanmiddag ga ik echter alleen nog even naar het Stedelijk Museum van Elburg.

Het StedelijkMuseumElburg in het oude Agnietenconvent aan de rand van de stad
Het StedelijkMuseumElburg in het oude Agnietenconvent aan de rand van de stad

Ik kan er mijn museumjaarkaart voor gebruiken. Het is gevestigd in het oude Agnietenconvent aan de rand van de stad. Het gebouw heeft nog veel kenmerken uit de tijd dat de nonnen er nog verbleven. Eigenlijk is het gebouw zelf het museumstuk. In een deel van het museum is een foto-expositie ingericht van fotoclub Elburg. Ik heb het eigenlijk snel gezien. Ik kijk nog even in de kloostertuin en doe dan nog een paar boodschappen bij de supermarkt aan deze kant van de stad.

Boven in de kapel van het Agnietenconvent zaten de nonnen
Boven in de kapel van het Agnietenconvent zaten de nonnen
Het agnietenconvent vanuit de Kloostertuin in Elburg
Het agnietenconvent vanuit de Kloostertuin in Elburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *