Woensdag 13 juli
Zo kijk je uit over de landerijen en dan lig je weer midden in de stad. We liggen in de stadsgracht van Zwolle, We zijn hier voor het eerst. Vanmorgen zijn we met veel bewolking vertrokken uit Hasselt over het Zwarte Water. Regelmatig zeggen wij tegen elkaar; “wat is het hier mooi”.

De skyline van Hasselt aan het Zwarte Water
De skyline van Hasselt aan het Zwarte Water

We varen langs een aantal plassen en op één, De Streng, kun je aanmeren voor 3 x 24 uur. Aan bakboord varen we langs de afslag naar de ‘Overijsselse Vecht’. Bij een andere gelegenheid hopen we daar nog eens heen te varen. We varen onder de bekende Mastenbroekerbrug en de Twistvlietbrug door.

In de Stadsgracht van Zwolle aan 'Buitenkant' aangemeerd
In de Stadsgracht van Zwolle aan ‘Buitenkant’ aangemeerd

We zijn nu in Zwolle, maar onze aanmeerplek bevind zich helemaal in de binnenstad. We hebben contact gehad met de havendienst en die zeiden ons dat het rustig was en dat er aan de kade nog voldoende ruimte was. Als wij de gracht komen invaren liggen er echter een aantal pontons en werkboten aan de kade. Helemaal achterin is nog één plekje over. We maken vast aan de meerpalen. Het is inmiddels hard gaan regenen. Om van de boot af te komen moeten we vanaf het achterdek een stap omhoog doen van 90 centimeter. Ik zet een trapje in het gangboord om het mezelf gemakkelijk te maken.
De regen houdt aan tot halverwege de middag. Als het om drie uur wat minder hard regent, sluiten wij Tess op en gaan samen de stad in. Vandaag is er een ‘Blauwvingerdag’ in de stad. Vier woensdagen in juli wordt hier de grootste braderie van de omgeving georganiseerd, met 450 kramen. Het is spijtig voor de organisatie dat het weer niet meewerkt. Winkeliers en handelaars in brocante, antiek en lekkernijen vullen de straten. Wij lopen de binnenstad door en komen uit bij de passantenplaatsen aan het Maagjesbolwerk.

De passantenhaven aan het Maagjesbolwerk te Zwolle
De passantenhaven aan het Maagjesbolwerk te Zwolle

Voor dit deel van de gracht is een vaste fietsbrug. In het midden is deze brug 4 meter hoog maar hij buigt al snel aan beide kanten naar beneden. Waarschijnlijk kunnen we er niet onderdoor. Aan deze kant van de binnenstad zijn er boxen om de boot aan te meren en aan de overkant van het water lig je aan een kade. Het Maagjesbolwerk is overigens een bijzonder gebouw. De hoogte correspondeert met de oude stadsmuur. Het metselwerk van het bouwwerk is zo rommelig dat het er zelfs aardig uitziet. We komen de mooie Sassenpoort tegen aan de andere kant van de binnenstad.

De boekhandel 'Waanders in de Broeren' in Zwolle
De boekhandel ‘Waanders in de Broeren’ in Zwolle
De bijzondere locatie van boekhandel 'Waanders in de Broeren'
De bijzondere locatie van boekhandel ‘Waanders in de Broeren’

Op de terugweg lopen we nog even binnen bij de mooiste boekhandel van Nederland; Waanders in de Broeren. Deze boekenzaak is gevestigd in de oude Broerenkerk, een monumentaal kerkgebouw met een rijke historie. De kroonluchters het orgel en de schilderingen zijn intact gebleven en bieden een zeer fraai decor voor de uitgestalde boeken. Aan beide zijden van de kerk zijn verdiepingen gebouwd en tegenover het orgel is een ruimte voor eten en drinken. In de zaak worden lezingen en tentoonstellingen gehouden. Een hele belevenis om hier rond te lopen. In die zin is hun opzet geslaagd. Het geeft ons echter ook een beetje een weemoedig gevoel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *