Vrijdag 10 juni
Aan de overzijde van het water staat achter een haag van bomen een kop-hals-rompboerderij. Aan de geluiden en geuren kun je opmaken dat deze boerderij in bedrijf is. De koeien worden binnengehaald met gefluit en aanmoediging om te worden gemolken. Achter de stal staan een paar pas geboren kalfjes. Ze laten regelmatig van zich horen.
Met wegvaren vanmorgen zagen we ze staan toen we schuin tussen de bomen door konden kijken.
Met een slakkengang pruttelen we verder over de Workummertrekvaart. Het is water is hier niet diep. De boot is daardoor niet zo wendbaar. Regelmatig woelen we modder op en soms bonkt er een stuk drijfhout tegen de romp aan. We passeren Tjerkwerd waar de brug voor ons moet draaien. De brug van Eemswoude (Ymswâld) wordt voor ons bediend. Op iedere brug weer een andere brugwachter. Op het bordje aan de brug waar bruggeld op staat is het tarief afgedekt met het woordje ‘gratis’. Het klompje is verdwenen.

De kruiswaterbrug in de A7 bij Bolsward
De kruiswaterbrug in de A7 bij Bolsward

De Kruiswaterbrug in de A7 wordt bediend voor de andere kant. Een boot komt Bolsward uitvaren en wij kunnen daarna invaren. We maken vast aan de steiger bij het park waar we walstroom kunnen afnemen en de hond goed kunnen uitlaten. De kade aan de kant van de straat biedt ook ruimte maar daar is geen stroom.
We liggen voor de ‘Gleibakkerij’ van Bolsward. Althans dat staat op het appartementengebouw naast het parkje. Op een bordje wordt deze naam verklaard. Aan het einde van de 18e eeuw werden op deze plaats schotels, tegels en tegeltableaus gemaakt. Onder andere door een lid van de familie Tichelaar uit Makkum.
De supermarkt is op tien minuten lopen langs de gracht bij de tweede brug rechts. Een gigantische Jumbo met een groot assortiment. Je kunt er zelfs ontbijten in de koffiecorner.
’s Avonds loop ik met Tess een rondje langs de gracht om het oude centrum van Bolsward.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *