Woensdag 30 mei 2012
Vanmorgen gestart met een rondje om de binnenstad te lopen met Tess. Na het ontbijt de boot naar het waterlaadpunt gevaren. De watertank was nog maar half vol dus er kon wel weer zo’n 650 liter bij. Terwijl wij bezig waren kregen wij nog bezoek aan boord. Een moedige eend landde op het dak en liep daar een poosje heel eigenwijs rond.

Afbeelding brutale eend
Eend wil een lift

De brug draaide daarna vlot en wij zijn stuurboord gevaren de ‘Trekvaart van Workum naar Bolsward’ op. De op de kaart aangegeven diepte is 1.65 meter. Onze boot steekt 1.45 m. Regelmatig hoorden en voelden wij echter de bodem of een tak die in de bodem stak. Niet leuk. We varen in een prachtige landelijke omgeving met grote boerderijen en kleine dorpjes. Koeien in de wei. Bedrijvigheid op het land. Maaien, schudden, wiersen, hooibalen maken, hooirollen maken en elders weer zodenbemesting. De vogels vliegen er tussendoor. Wij zien Grutto’s, Kieviten, Scholeksters, Graspiepers, Meerkoeten, Futen en een roofvogel.  De bruggen werden bediend voor € 1,- per stuk. Vlak na Tjerkwerd zijn wij stuurboord het ‘Van Panhuijs Kanaal’ ingevaren. Dit loopt uit in de ‘Grote Zijlroede’ naar Makkum. In Makkum hebben wij de boot tegenover de ‘Kon. Tichelaar’, van het Makkumer aardewerk, aangemeerd bij een grasveldje zonder water en elektra.

Afbeelding Aangemeerd voor de Kon. Tichelaar te Makkum
Aangemeerd voor de Kon. Tichelaar te Makkum

Het is nog zonnig maar de temperatuur is niet zo hoog. In het mooie dorpje halen wij vers brood en we kopen een zwemvest voor Tess. Bij de grote hal van ‘De Vries, Makkum, Feadship” gaan wij kijken of er nog wat op stapel staat. Maar wij zien weinig spectaculairs. ’s Avonds gaan wij eten bij café restaurant “De Zwaan”.

afbeelding loods De Vries
De loods van ‘De Vries, Makkum’ is van ver te zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *