Dinsdag 29 mei 2012
Hier aan de Bothniakade zit een bedrijf wat delen van onze tent heeft gemaakt; ‘Auke Zandstra’. Nu zijn er twee lussen, waarmee je de opgerolde deuren van de tent kunt vastzetten, uitgescheurd. Adri gaat met de twee opgerolde deuren vanmorgen om 8.00 uur naar het bedrijf. Zij willen het wel repareren en Adri kan ze om 10.00 uur weer ophalen. Ik doe in de tussentijd nog even boodschappen bij de ‘Poiesz’ bij de watertoren. Vlak voor wij wegvaren haalt Adri de tentdeuren op. Ze zijn keurig gerepareerd. De twee lussen zijn er met stukken weer opgemaakt en de derde die slecht was hebben ze ook meteen opgelapt. Voor € 25,- waren we weer gesteld.

Afbeelding gerepareerde tentlussen
usjes voor de tentdeuren

Het is vandaag een stuk kouder dan gisteren en bewolkt. We maken los en gaan door de Harinxmabrug en de Lemmerbrug langs de oude Waterpoort komen wij op de Geeuw richting IJlst. De brug is vervangen door een aquaduct. In IJlst passeren wij het charterbedrijf ‘Skipper Club’ waar wij voor het eerst kennis hebben gemaakt met de grote waterverplaatsers. De volgende bruggen worden steeds weer bediend door een brugwachter met klompje aan hengel. Voor € 1,- mogen wij door in IJlst en Nijezijl. In Oosthem is een zelfbedieningsbrug. Deze gaat draaien als je op een knop aan de waterkant hebt gedrukt. Verder op de Bolswaardervaart passeren wij Abbegaasterketting en Wolsumerketting. Om 12.15 uur staat de brug voor Bolsward op dubbel rood. De brugwachter heeft lunchpauze tot 13.00 uur. Wij maken vast aan een remwerk en eten een boterham. Om 13.00 uur draait de Kruiswaterbrug in de A7 voor ons waardoor wij in de havenkom van Hanze stad Bolsward kunnen aanmeren.

Wij hebben de hele middag om Bolsward te bekijken. Eerst komen wij bij de Broerekerk aan. Deze kerk is in 1980 afgebrand. De ruïne is gestript en het dak is vervangen door een glazen dak. Voor de hoge ramen zijn nieuwe ruiten geplaatst en de vloer vernieuwd. Een prachtige ruimte voor concerten en exposities en dergelijke.

Afbeelding Broerekerk in Bolsward
Broerekerk in Bolsward

Via een stukje stadswal lopen wij naar de noordzijde van de stad waar de Martinikerk staat. Wat een imposante kerk is dat.  De toren heeft een zadeldak en het schip is uitzonderlijk hoog. Tot onze blijde verrassing is de kerk open dus wij gaan naar binnen. Het Hinz-orgel uit 1781 wordt zelfs bespeeld. De kerk heeft ook prachtig houtsnijwerk in de preekstoel uit de  17de eeuw en de koorbanken uit de 15de eeuw.

Afbeelding Martinikerk in Bolsward
Martinikerk in Bolsward
Afbeelding houtsnijwerk
Houtsnijwerk in preekstoel van Martinikerk te Bolsward

Wij dwalen verder door het oude centrum en komen langs smalle grachten en mooie oude pandjes. Het oude stadhuis in rococostijl is bezienswaardig. Verder is er naast de St.Franciscuskerk uit 1932 een museum over Titus Brandsma. Een bekende hoogleraar, publicist en Karmelietenpater, geboren bij Bolsward en  in 1942 overleden in Dachau.

Terug op de boot merken wij dat wij een internetverbinding hebben. Het is te koud om buiten te zitten. Binnen verzamelen wij de informatie over de dingen die wij in de stad hebben gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *