Woensdag 1 juni
Als eerste gekomen en als laatste vanmorgen weer vertrokken vanaf onze marrekrite. Bij het losmaken kwam er een SK kotter het Heegermeer af. In het voorbij varen zagen we dat de boot uit Goes kwam en er stond een bordje ‘te koop’ achter het raam. Deze mensen hebben wij jaren geleden op de koffie gehad in Sneek op zondag rond de middag. Op het laatste moment herkenden ze ons en zwaaiden. Zij gingen door en wij dus ook. Het Heegermeer op tussen de betonning. Want daarbuiten kan het ondiep zijn en we willen niet vastlopen. Aan de andere kant van het meer ligt het plaatsje Heeg. Ook weer zo’n typisch watersport dorp. Tussen de jachthavens in liggen een aantal kades waar je tussen 8.00 en 19.00 uur vrij mag aanmeren voor boodschappen en dergelijke. Vlak bij de Coöp supermarkt vinden wij een plekje en maken vast. Ik haal voor een paar dagen boodschappen in huis. Als ik dat heb opgeruimd lopen wij met z’n drieën nog even door het dorpje. Het heeft een aantal historische panden en het dorp heeft een hele geschiedenis verweven met het water en de handel die over het water werd gedaan. In Heeg werd veel hooi verhandeld. Het werd met boten naar de grote steden in het westen gebracht voor de paarden van de hoge heren. In het dorp ligt ook een gereconstrueerde ‘palingaak’. Een groot houten schip waar de paling levend in vervoerd werd. Je kunt meevaren, op dinsdag en donderdag worden er rondvaarten georganiseerd.

De gereconstrueerde Palingaak in Heeg ligt klaar voor een rondvaart
De gereconstrueerde Palingaak in Heeg ligt klaar voor een rondvaart

De kerk in Heeg staat er al eeuwen. Verschillende malen herbouwd. Rond de kerk is er een ringbebouwing. Kleine huisjes zijn in een ring rond de kerk en het kerkhof gebouwd. Verder veel watersport gerelateerde bedrijven.

De ringbebouwing rond de kerk in Heeg
De ringbebouwing rond de kerk in Heeg

Een bedrijf wat vroeger in Reeuwijk zat; ‘De stille boot’ is hier heen verhuisd. Zij zijn gespecialiseerd in sloepen en bootjes met electro aandrijving. Ze zitten echter op een industrieterrein buiten het centrum van Heeg. We horen dat we er met de boot heen kunnen varen. Misschien dat we dat nog een keer doen.
Achteruit manoeuvreert Adri de boot de haven uit en wij verlaten Heeg en varen een stukje het Johan Frisokanaal op naar een marrekrite aan een eiland in het kanaal. We zijn dit keer niet de eersten die aanmeren. Een vriendelijke Duitser van een huurboot pakt een touwtje aan en helpt een handje. Mooie kade met kunststof beschoeiing en stevige ijzeren paaltjes om aan vast te maken. We liggen prima in de luwte van het eiland. We hebben vandaag helder zonnig weer met veel wind.

 

Donderdag 2 juni
De accu’s zijn teruggelopen tot 52 procent. We zetten de generator aan om de accu’s weer een beetje op te laden. Kan ik gelijk mijn strijkwerk doen en stofzuigen. Het is bewolkt en het waait nog steeds flink. We blijven hier nog een nachtje. Dan heb ik ook weer even de tijd om het reisblog bij te werken en de foto’s uit te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *