Zaterdag 9 juni 2012
De vaartocht voor vandaag is terug naar Vollenhove waar wij het weekend willen door brengen. Voor wij vertrekken uit Blokzijl gaan wij nog even op de rommelmarkt kijken die vlak bij de havenkom is georganiseerd. Maar omdat onze hond Tess tegenwoordig nogal bang is bij grote mensenmassa’s en met harde geluiden lopen wij niet erg op het gemak en zijn weer snel terug op de boot. Om 12.00 uur moeten wij het plekje ook vrij maken omdat de havenmeester een grote rondvaartboot verwacht die daar moet aanmeren. We nemen nog een paar foto’s van het mooie plaatsje en vertrekken dan met flink wat wind en bewolking naar Vollenhove.

afbeelding havenkom Blokzijl
De havenkom van Blokzijl
Afbeelding haven Vollenhove
Aan de kade in Vollenhove

In nog geen uur varen liggen wij in Vollenhove aan de kade. De havenmeester aldaar vraagt of wij de boot nog even willen verhalen totdat hij helemaal met de kont in de knik van de kade ligt. ’s Middags gaan wij Vollenhove verkennen. Het is nog steeds bewolkt en het waait nog niet veel minder. Op deze zaterdag is er een kunstroute georganiseerd in Vollenhove van amateur kunstenaars. Ze exposeren o.a. in kerkgebouwen. Een mooie gelegenheid om even bij deze kerken binnen te kijken. De kunstwerken zijn ook zeker het bekijken waard. Vooral een expositie in de Kleine Maria kerk van een meneer De Weijs maakt indruk op ons. Prachtige realistische olieverfschilderijen op doek en panelen.

Weer terug op de boot ziet Adri dat een groot motorjacht door de havenmeester onze hoek ingestuurd wordt. Hij gaat snel naar buiten om te kijken of dat wel goed zal gaan. Het is de Princess van YCU (Yacht Charter Urk) vol met Duitse mannen. De wind is nog steeds stevig en precies op onze boot. Waar Adri al bang voor was gebeurde. De grote huurbak dreef dwars tegen ons aan. Adri stond in het gangboord om de grootste klap op te vangen, maar hij kon een luide; “BOOOIIINK” niet voorkomen. De schipper gebruikte zijn boeg- en hekschroef niet en stuurde ook nog eens verkeerd. Een boot draait anders als een auto. Als je aan het roer naar bakboord draait dan stuurt de kop niet naar links, nee, de kont wordt naar rechts geduwd. Uiteraard zijn de vaktermen bakboord en stuurboord maar daar willen wij onze landrottige lezers niet mee vermoeien. Met boeg- en hekschroef en goed aan het stuurwiel draaien had hij de botsing gemakkelijk kunnen voorkomen. Ruimte zat! En ze zitten er niet voor niets op. Vooral op de huurboten die mensen zonder vaarervaring kunnen meenemen. “Sorry, sorry”, klonk het vanaf de andere boot. Maar wij vreesde butsen en krassen op onze smetteloos, witte romp. Over de reling hangend konden wij niets ontdekken. Adri heeft toen de bijboot maar laten zakken en heeft de zijkant grondig geïnspecteerd. Gelukkig, heeft hij niets kunnen ontdekken. Het was een geval van; “Luid geblaat, en geen wol”. Of bestaat er een echt gezegde voor? Sowieso geen idee wat de Duitse term zou zijn.

afbeelding Kleine Maria kerk
De kleine Maria kerk te Vollenhove

Tot overmaat van ramp verloor het Nederlands elftal, die avond, van Denemarken met voetballen. Geen goed begin van het EK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *