Dinsdag 18 juli

Ik heb een historische rondwandeling door Yde gedownload vanaf het internet. Samen met de hond gaan we hem in de ochtend lopen voor het erg warm is. Adri leest de route en ik maak foto’s. We komen langs de 3,5 ha. grote brink met aangeplante eiken. Vroeger vervulde de brink een belangrijke functie in het dagelijks leven. Het was eigendom van de ‘Boermarke’ en men kwam er samen voor nieuwsberichten en om elkaar te helpen. De werkzaamheden aan gezamenlijke wegen en gronden werd er verdeeld. De Boermarke is een internationaal fenomeen, maar in Nederland uniek in Drenthe.

De eiken op de brink van Yde
De eiken op de brink van Yde
Een boerderij aan de brink in Yde
Een boerderij aan de brink in Yde

We komen langs de ‘breukenbomen’ waar de plaatselijke smid in het begin van de 19e eeuw drie nagels in een beuk sloeg onder het uitspreken van een soort toverspreuk waardoor je genezen werd van een breuk. Je moest wel wachten tot de bast over de nagel heen was gegroeid. Bij verschillende panden langs de weg staat een beschrijving van de geschiedenis. Zo doorkruisen we het hele dorp en de omgeving. We komen ook aan de rand van het vliegveld Eelde en de twee recreatie waterplassen van Yde. Rond de middag zijn we weer aan boord. Ongemerkt hebben we toch 5 kilometer gewandeld.

De verkeerstoren van vliegveld Eelde
De verkeerstoren van vliegveld Eelde

Een goede oefening voor Adri. Door de beschrijving van de route loop je ongemerkt verder dan anders. De weersverwachtingen voor de komende dagen zijn niet zo goed. Voor woensdagavond en donderdag voorspellen ze zwaar onweer, regen met windstoten. Naar weer dus. We liggen dan liever in de beschutting van de stad dan tussen de hoge bomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *