Oude botters in de historische havenkom van Spakenburg

Dinsdag 20 augustus 2019

Bunschoten-Spakenburg

Tijdens ons vorige verblijf hier werd er een hele nieuwe haven gegraven tussen Spakenburg en het Eemmeer. Oude industrie die hier gevestigd was moest worden afgebroken en ruimte maken voor woningbouw. Zeven jaar verder is de woonwijk in vergevorderde staat van voltooiing. Aan één kant van de haven ligt een rij nieuwe moderne woonarken te drijven. Ze liggen aan stevige palen en hebben beweegbare loopbruggen naar de kade. Aan het begin van het pad naar de woonarken is een parkeerterrein en een gebouw met een aantal stallingen voor de fietsen. Aan de andere kant van de havenkom zijn hoge herenhuizen gekomen in verschillende kleuren en uitvoeringen. De haven ligt vol met kleine sloepen en zeilbootjes. Op de fiets ga ik er langs om het te aanschouwen.

Bijzondere nautische bouwstijl in Spakenburg
Bijzondere nautische bouwstijl in Spakenburg

Buitenom ga ik richting Bunschoten waar ik de Korenmolen De Hoop herken en de Grote of St. Catharina Kerk van Bunschoten. Op straat zie je zo nu en dan nog een oud vrouwtje in de Klederdracht lopen of fietsen. In Spakenburg is een museum over de Klederdracht naast de Gereformeerde kerk.

De Zuiderkerk in Bunschoten
De Zuiderkerk in Bunschoten

Bij de Botterwerf is een Streekmuseum over de botters, de klederdracht, de visserij en het voetbal. Bij ons vorige bezoek hebben we dit museum al eens bezocht. Ik ga in een wijde boog om het tweelingdorp heen en kom uit bij de Jachthaven van Nieuwboer waar ik nog even bootjes ga kijken. De Dutchcat ‘Evolution’ ligt er met een bordje ‘te koop’. Een afzichtelijk breed gevaarte voor heel veel geld. ’s Avonds is er weer een exodus van botters die na een paar uurtjes weer terugkeren naar de haven.

De klederdracht is in Bunschoten-Spakenburg nog niet verdwenen
De klederdracht is in Bunschoten-Spakenburg nog niet verdwenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *