Zaterdag 26 augustus
Gisterenavond was de kick-off van Culemborg Blues in het restaurant aan de haven. Deze zaterdag zijn er in de binnenstad optredens van diverse bluesbandjes. In de haven liggen een aantal bootjes die daar speciaal voor gekomen zijn. We spraken gisteren drie vrouwen die graag even bij ons aan boord wilden kijken. Zij liggen achter ons aan de kade en gaan elk jaar naar Culemborg en naar Dordrecht voor de muziek.

Ons plekje aan het begin van de kade blijkt niet zo ideaal te zijn als we eerst dachten. De gierpont ligt vlak voorbij de haven en passerende schepen zijn geneigd flink gas te geven om de pont niet te hinderen. Ze beseffen niet dat er dan een flinke golf de havenkom inloopt en dat wij dan tegen de kade liggen te karren.
Wij halen de boodschappen voor het weekend aan boord. Het is vandaag weer een zomerse dag en we nemen de hond mee als wij de stad gaan verkennen. De hoofdstraat komt uit op de havenkade en wij lopen al snel tussen de winkels. Achter de winkelstraat zien wij de stompe toren van de Grote Barbarakerk. De kerk is open en wij stappen er naar binnen. De kerk is een kruisbasiliek, maar door aanpassingen in de loop der tijd verandert naar een hallenkerk. De protestantse gemeente is eigenaar van het pand en morgen is er om 10.00 uur een dienst met koffie na afloop. Het orgel is een Verhofstadt uit 1719. De kerk ziet er goed onderhouden uit. De preekstoel staat in het centrum van de kerk en is voorzien van kunstig gesneden houtsnijwerk. Achter de preekstoel in het koor van de kerk staat een grafmonument van Catharina Alida van der Dussen. De draagbaar staat elders in de kerk met haar naam erop geschilderd. De heldere glas in lood ramen worden gerestaureerd. Aan één kant van de kerk staan steigers opgebouwd aan binnen en buitenzijde.



De katholieke Sint Barbarakerk staat vlakbij en is vandaag ook open voor bezoek. Twee dames zitten bij de ingang met boekjes over de kerk. Hier zijn de gebrandschilderde glas in lood ramen kleurrijk. Ze beelden de deugden der barmhartigheid uit. In de voorgevel zit een groot rozetraam. Het orgel staat in het priesterkoor achter het altaar op de grond. Het is gebouwd door orgelbouwer Christian Gottlieb Friedrich Witte in het jaar 1861 voor een andere kerk. In 1886 is hij overgezet naar de St. Barbarakerk. De preekstoel ziet er vreemd uit alsof hij uit een veel oudere kerk komt.


We lopen onder de binnenpoort door en zien de contouren van molen ‘De Hoop’ aan het einde van de straat. We lopen er naar toe en ook de molen is open voor bezoek. De molenaar zit buiten en doet zich tegoed aan de middagboterham. Hij kan vandaag niet malen want er staat nagenoeg geen wind. Ik mag even naar de rondgang klimmen om wat foto’s te maken van de omgeving. Het valt mij op dat de molen er zo goed onderhouden uitziet. Bij navraag blijkt dat de molen in 1993 opnieuw is opgebouwd.

Het stadsbestuur doet veel aan behoud en beheer van de monumenten. Bij goede wind wordt er gemalen met de molen en onder in de molen worden allerlei producten verkocht voor het zelf bakken. We vragen waar we een broodje van de molen kunnen scoren voor de lunch en we worden doorverwezen naar het restaurant ‘Lekkers aan de Lek’. Zij serveren broodjes en koek met meel van de molen. Het restaurant is dichtbij in de winkelstraat maar als wij even later achter de smalle zaak het terras in ogenschouw nemen besluiten wij toch wat anders op te zoeken. De terrasstoelen en tafels staan dicht op elkaar in de smalle achtertuin en Adri voelt zich er niet prettig. Bij de haven staat het restaurant ‘Aan de Haven’ met een groot terras aan de kant van de Lek. Daar gebruiken we een lekkere lunch met uitzicht op het water. Het is steeds warmer geworden en de rest van de dag brengen wij aan boord door. ’s Avonds schrijft ‘Sonja’ een gevuld stokbroodje voor.