
Woensdag 6 juni 2012
Om 9.05 uur schutten wij met twee andere jachten in de Lemstersluis een 50 cm omhoog naar het IJsselmeer. Tussen de betonning varen wij naar de Rotterdamse Hoek. Daarna varen wij met de wal in het zicht 189 graden tot aan de betonning voor de haven van Urk. Om 11.30 uur vinden wij een plekje om aan te meren. De hele ochtend heeft het geregend en daarbij is het ook nog koud. Om 14.15 uur klaart het weer op en is het eindelijk droog. Wij gaan nog even een rondje wandelen in Urk. Vlak bij de haven is er een ‘Boni’ supermarkt met wat winkels en restaurants erbij. In het oude vissersdorp wat duidelijk hoger ligt dan het nieuwere gedeelte, vindt je de vuurtoren, het kerkje aan de zee en het monument voor de verloren vissers. De straatjes zijn heel smal en kris kras tussen de huizen door die dicht op elkaar staan en klein zijn. Bij restaurant ‘De Kaap’ drinken wij een kopje koffie met uitzicht op het IJsselmeer. Op de terugweg kijken we nog uit naar een restaurant om vanavond te gaan eten. Op het internet gaan we ook nog even zoeken maar de recensies zijn verwarrend. We lezen van geen enkel restaurant lovende berichten, alleen van het chinees restaurant ‘Hai li’, dat de babi pangang geweldig lekker was. Van dat bericht kregen we meteen trek dus we besluiten daar te gaan eten. Ik had tomatensoep vooraf. Smaakte goed met dun gesneden prei, kip en ei erin. Als hoofdgerecht had ik gekozen voor een stoofpot van garnalen en diverse soorten vlees in een aarde pot geserveerd. Dit werd echter gepresenteerd op een tiepan gietijzeren plaat. Toen wij meldde dat wij dachten dat dit niet goed was werd er gezegd dat er precies hetzelfde inzat, alleen de kok had het in een van aluminiumpapier gevouwen schaaltje op een tiepan gedaan. Ik ben maar gaan eten. Het was echter een stoofpotje met enkel zeefruit en groente. Er zat geen vlees in. Ik vond het een beetje tegenvallen, het smaakte allemaal hetzelfde. Waarschijnlijk verkeerd gekozen. Adri had vooraf een krabcocktail. Dit was een groot blad ijsbergsla in een glas gevouwen. Daarin wat krabvlees met wiskeysaus overgoten en een paar stukken paprika en tomaat er bovenop ingestoken. Smaak was aardig, presentatie erbarmelijk. De tiepan babi-pangang vond hij wel lekker van smaak. Het krokante wat wij altijd zo waarderen bij de babi-pangang van ‘De Mandarijn’ in Reeuwijk ontbrak hier compleet. Ook de presentatie kon worden verbeterd. Het gerecht zat in een gevouwen schaaltje van aluminiumpapier wat stond op de tiepan. De mevrouw die bediende sprak slecht Nederlands en met de Duitsers naast ons was de communicatie helemaal hopeloos.
