Vrijdag 12 juli 2013
De dag begint met bewolking. Na de boodschappen maken wij los en varen langs het nieuwe Hans Otto Theater aan de Tiefer See richting de Glienicker brug. Midden op deze brug lag de grens tussen Oost- en WestBerlijn. De oostkant van de brug in donkergroen was West Berlijn. De westkant in lichtgroen hoorde bij Oost Duitsland.

Afbeelding van Glienickerbrug
Glienickerbrug. Donkergroen was West-Duitsland. Links is lichtgroen en was van Oost-Duitsland.
Afbeelding van de Heiland Kerk aan de oever van de Jungfern See
De Heiland kerk aan de oever van de Jungfern See

Wij varen dus weer in voormalig West-Duitsland als wij de brug onderdoor gaan. Op de Jungfern See zien wij de bekende Heilandkerk op de oever staan. Het ene meer gaat over in het andere meer. Op de oevers veel bos met af en toe een toren van een slot of kerk. Na ongeveer 20 km. bereiken wij de Scharfe Lanke bij Spandau, een voorstad van Berlijn. In deze omgeving zijn heel wat jachthavens maar weinig met wat grotere plaatsen. Bij SC Gothia vinden wij een vrije kopsteiger. Hier kunnen wij het hele weekend blijven liggen. Op 5 minuten lopen is er een bushalte waar wij op kunnen stappen om in het centrum van Berlijn te komen. Dit hopen wij morgen te gaan doen. Voor € 6,50 kunnen wij een dagkaart kopen in de bus en daarmee kunnen wij de hele dag het openbaar vervoer in de stad gebruiken. Tess mag gratis mee. ‘s Middags gaan wij wat drinken in het clubgebouw en worden we door de vrijwillige havenmeester van 72 gezellig onderhouden. ‘s Avonds genieten wij van het uitzicht wat we hebben over een platte plas. Het zonnetje hebben we vandaag niet veel gezien. De temperatuur is gelukkig wel goed.

Eén reactie op “De Bahama’s van Oost naar West Berlijn”

  1. Dag jongelui!
    We volgen jullie op deze weer prachtige tocht. De beschrijvingen zijn heel boeiend en de foto’s geven een mooi beeld van jullie belevenissen. We zijn benieuwd naar jullie verdere avonturen. Ook aan Berlijn heb ik wat herinneringen van zo’n 15 jaar geleden. Prachtige stad, met afwisselende schoonheid. Heel veel plezier verder, zonder pech. Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *