Een kudde melkgeiten met op de achtergrond het Slotermeer

Vrijdag 27 mei
Ik maak de waterlijn aan de bakboordzijde van het schip schoon. Met de nieuwe uitschuif stok van de bezem is het makkelijk gedaan vanaf de lage oever. We draaien de boot en liggen nu met de boeg naar Sloten. Ik maak de brieven klaar voor verzending. Op de fiets ga ik eerst het liggeld betalen bij de receptie van Camping ‘De Jerden’. Vriendelijke mensen. Ze vinden ons schip zo mooi en ook zo’n mooie naam. Een campinggast uit Alkmaar spreekt het zo komisch uit volgens de eigenaresse; “Beehaa’mes”. Ze moet er steeds om grinniken. De vrouw vertelt dat ze de camping willen verkopen. Samen met haar man wil ze naar Curaçao verhuizen. Het werk wordt te zwaar en mevrouw heeft een slechte rug. Ongevraagd geeft ze ons weer een flinke korting op het liggeld en we krijgen een dubbele hoeveelheid uren voor gebruik van de wifi. Ik betaal het liggeld tot maandag.
Op mijn vraag waar we goed uit eten kunnen gaan; raadt zij ons restaurant “De Mallemok” aan. Heerlijke gerechten van streekproducten en vriendelijke bediening. Ik bel op en reserveer voor vanavond 19.00 uur.
Op de fiets ga ik de brieven posten en nog wat boodschappen doen bij de dagverswinkel in Sloten. Het is zonnig met veel wind.
Adri heeft pijn in de rug en spierpijn. Overgehouden van zijn schoonmaakwerkzaamheden van afgelopen woensdag. Hij heeft rustig aan gedaan vandaag en naar het restaurant neemt hij de fiets. Ik loop samen met de hond naar het restaurant wat in een oude kop-romp-boerderij is gevestigd. De kapconstructie is goed zichtbaar en langs de wanden zijn er aan twee zijden balustrades. We eten er smakelijk en de bediening is uitermate vriendelijke. Het wordt een gedenkwaardige avond.

Zaterdag 28 mei
Adri heeft de tweede vouwfiets op het land gezet. We gaan vandaag naar de boekenmarkt in Balk. De hond moet de boot bewaken en wij vertrekken rond 10.00 uur. Bij de brandweerkazerne van Sloten zien wij een groepje mannen in historische kostuums zich verzamelen. Het is de schutterij van de stad en zij zijn uitgenodigd om een evenement op te luisteren met een aantal kanonschoten. Op de vestigwal staan twee grote kanonnen. Daar gaan ze vandaag mee schieten. Het is een groep van een twaalftal jonge mannen die dit doen om de stad te promoten.

De 'Vasteburcht' kerk in Wijckel is een toren met een kerk
De ‘Vasteburcht’ kerk in Wijckel is een toren met een kerk

Met een beetje spijt in ons hart vervolgen wij onze weg naar Balk. In Wijckel staat een oud kerkje met een stevige hoge toren. De ‘Vasteburcht Kerk’, zoals deze kerk wordt genoemd heeft een praalgrafmonument van vestingbouwer Menno van Coehoorn. Dat verwacht je niet in zo’n klein gehucht in Friesland. Het landgoed waar zijn huis ‘Meerenstein’ heeft gestaan is nu het ‘Van Coehoorn Bos’ met prachtige oude bomen waar je leuk kan wandelen. Als wij Balk naderen valt ons al van ver op dat er hier een vreemd bouwwerk wordt gerealiseerd. Op een weiland aan de rand van Balk wordt een straat gebouwd met allemaal zwarte woonunits. Later hoorden wij dat het om een nieuw asielzoekerscentrum gaat waar vijfhonderd vluchtelingen worden opgevangen voor een periode van vijf jaar. Een heel aantal voor het relatief kleine Balk.
De boekenmarkt is bij de Hervormde kerk van Balk in de hoofdstraat. De deur staat al uitnodigend open en wij stappen het fraaie kerkgebouw in. Een aantal trouwjurken staan in de kerkzaal opgesteld als voorproefje van een tentoonstelling later in het jaar. Het is een monumentaal kerkje. De mooie ramen uit 1912 zijn geschonken door de vrouwen vereniging en hebben een kleurrijk jugendstil decor. Via een tussenlid komen wij in een zaaltje waar we een kopje koffie met koek gebruiken. Terwijl Adri de geschiedenis van het kerkgebouw wordt verteld ga ik snuffelen in de oude boeken. Vijf boeken met korte verhalen voor € 5,50 gekocht. In de hoofdstraat zijn marktkramen opgesteld met zelfgemaakte artikelen. Er wordt paling gerookt en verkocht. Met een lage boot of sloep kun je tot in het centrum van Balk varen over het riviertje de Luts. Balk is hier ontstaan en rijk geworden doordat het op een kruising van een handelsweg en vaarwater lag. Vooral de handel in boter heeft welvaart gebracht. Via het water werd dit naar Engeland gebracht.

Een gevelsteen in een pand van de handelaar in boter in het plaatsje Balk
Een gevelsteen in een pand van de handelaar in boter in het plaatsje Balk

We fietsen nog even langs de aanlegkade van Balk waar we constateren dat we hier ook met de Bahama’s kunnen liggen. Wellicht bij een andere gelegenheid. Op de terugweg fietsen we een stukje langs het Slotermeer en komen we vanaf de andere kant bij de boot aan.

Een kudde melkgeiten met op de achtergrond het Slotermeer
Een kudde melkgeiten met op de achtergrond het Slotermeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *