De Grote Kerk in het centrum van Genemuiden

Zondag 21 juli 2019

De Bovenstem van Genemuiden

Het bovenstemzingen in Genemuiden is aangemeld bij het Kenniscentrum Inmaterieel erfgoed van Unesco. Al in 1880 werd er in Genemuiden met de bovenstem psalmen gezongen. Doorgaans wordt er in de eredienst eenstemmig gezongen maar in sommige protestantse kerken wordt met de bovenstem gezongen. Dan zingen de tenoren boven de melodie uit. Ik ben benieuwd.

De Grote Kerk in het centrum van Genemuiden
De Grote Kerk in het centrum van Genemuiden
Grote kerk Genemuiden

Ik neem plaats tegenover het unieke orgel. Het is gebouwd door Zwier van Dijk en onlangs compleet gerestaureerd. Regelmatig komen bekende organisten hier een concert op geven. De kerk heeft ongeveer 1200 zitplaatsen. Vooraan staan losse stoelen met een zitting van gevlochtten biezen. Proponent J. van der Meulen uit Genemuiden gaat vanmorgen voor in de dienst. De kerk is goed gevuld en bij een aantal bekende psalmen wordt bij het tweede vers de bovenstem gezongen. Het is een indrukwekkend gehoor. Het geluid zwelt aan en je ziet de mensen om je heen opgaan in de zang. Sommige sluiten hun ogen. Mooi om dat hier in deze kerk te ervaren met zoveel mensen bij elkaar.

Om 19.00 uur is de tweede dienst in deze kerk. Nu gaat Ds. P.de Jager uit Wilsum voor in de dienst. Opnieuw wordt er weer bij enkele psalmen de bovenstem gezongen.

Het orgel in de Grote kerk van Genemuiden
Het orgel in de Grote kerk van Genemuiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *