De Bahama's aan de buitensteiger voor Oud-Beijerland in de rivier 'Spui'.
De Bahama’s aan de buitensteiger voor Oud-Beijerland in de rivier ‘Spui’.

Vrijdag 19 juni 2015
Gisterenavond was er nog een grote zeilkotter achter ons aangemeerd. Zonder dat wij iets hadden gemerkt waren zij rond tienen achter ons gaan liggen. Vanmorgen om half acht vertrokken ze weer waarschijnlijk zonder havengeld te betalen. Wij deden het wat rustiger aan. Om kwart over negen maakten wij los en voeren met een grijze bewolkte lucht verder over het Spui. Bij Nieuw Beijerland moesten we even opletten want daar zorgt de veerpont voor de enige verkeersverbinding tussen het eiland de Hoekse Waard en Voorne Putten. De stroom liep een beetje tegen en het waaide best wel flink maar op de Haringvliet klaarde het op en toen wij om 12.00 uur Hellevoetsluis binnen liepen was er alweer aardig wat blauw aan de lucht.

Het oude marine loodsschip "Castor" komt weer als nieuw het drookdok uit.
Het oude marine loodsschip “Castor” komt weer als nieuw het drookdok uit.

Wij liggen in de Gemeente Haaven aan de Kanaalweg Oostzijde. Daar zijn goede faciliteiten en je ligt midden in het oude centrum van Hellevoet. Ik was net met onze lunch bezig toen ik een grote scheepstoeter hoorde blazen. De oude marine loodsboot “Castor” kwam heel statig en hoog op het water “Het Grote Dok” uitvaren. Snel een paar foto’s gemaakt. ’s Middags zijn wij naar het Droogdok Jan Blanken achter in de Haaven gelopen. De Castor is hierin de afgelopen tijd gerestaureerd en keert nu weer terug naar de Wilhelminapier in de Rijnhaven van Rotterdam. Het Droogdok is het oudste, werkende, stenen droogdok van Europa. Het dok wordt afgesloten met een schipdeur. Deze ‘Dikke Deur’ wordt gevuld met water en dicht daardoor de opening. Als de deur open moet dan wordt het water uit de deur gepompt zodat de deur gaat drijven en kan worden weggevaren. De Marinewerf die hier gevestigd was is in 1934 gesloten. Het ‘dok’ is in 2001 weer in ere hersteld. Je kunt er een rondleiding krijgen die heel erg de moeite waard is als het je interesseert.

De 'Dikke Deur' of 'Bateau-Porte' is een franse uitvinding en nog steeds effectief.
De ‘Dikke Deur’ of ‘Bateau-Porte’ is een Franse uitvinding en nog steeds effectief.

Bij onze verdere rondgang om de haven ontdekten wij dat er een paar historische schepen in ‘Het Grote Dok’ waren gekomen sinds ons vorige bezoek. Het museumschip “De Buffel”. Het lichtschip 12 Noord-Hinder en de mijnenveger AMS m.s. Bernisse. Deze laatste is gemaakt van hout en was nu even niet aanwezig in verband met onderhoud. We nemen ons voor om morgen eens samen op “De Buffel” te gaan kijken. We doen nog wat boodschappen voor het avondeten even buiten de vesting en keren weer terug naar de boot. Adri wil de weekboodschappen bestellen bij ‘Appie’ en is de rest van de middag bezig om zijn bestelling te plaatsen. Morgen tussen 16.00 en 18.00 uur wordt het bezorgd op de boot. Ik ben benieuwd of dit gaat lukken. Misschien wordt het wel water en brood komende dagen.

Eén reactie op “De ‘Dikke deur’ van Hellevoetsluis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *