Boomgaarden met perenbomen langs de Hollandse IJssel

Donderdag 14 april 2016
Van Montfoort naar Oudewater is maar een klein stukje. De IJssel is hier niet zo breed en je moet goed oppassen voor overhangende takken. We zijn blij dat het nog vroeg in het seizoen is want we krijgen maar één tegenligger. Je kan elkaar nauwelijks passeren. In deze omgeving is er wat fruitteelt. Op de oevers staan de boomgaarden met perenbomen bijna in bloei.

Boomgaarden met perenbomen langs de Hollandse IJssel
Boomgaarden met perenbomen langs de Hollandse IJssel

 

De magnolia’s, de forsythia’s en de krentenboompjes bloeien al volop in de tuinen. De blauwe druifjes en narcissen doen ook mee. Het is helaas wat bewolkt vandaag. Geen fotogeniek weer.
We doen het er maar mee. Op de dijk langs de IJssel grazen aan beide kanten schapen met lammeren. Een afrastering moet voorkomen dat de schapen en lammeren bij het water kunnen komen. Desondanks zien wij toch twee verdronken lammeren drijven bij Snelrewaard. Die kleintjes zijn ook zo nieuwsgierig en eenmaal over de afrastering is er geen weg meer terug en verdrinken ze in het water.
Bij de Cosijnbrug in Oudewater moesten we even wachten. Verschillende malen de brugwachter opgeroepen met de marifoon maar geen reactie. We gingen eraan twijfelen of hij nog wel goed functioneerde. Uiteindelijk sprong het licht op rood/groen en ging de brug open. Hij wordt op afstand bediend vanaf de Bascule-brug. Middels een camera kan de brugwachter alles in de gaten houden. We varen langs de grote toren van de St.Michaëlskerk en meren aan achter het oude zeilschip; ‘De onthaasting’. We liggen hier dicht bij het centrum.

Aan de kade in Oudewater voor de Grote- of Sint Michaëlskerk
Aan de kade in Oudewater voor de Grote- of Sint Michaëlskerk

’s Middags gaan we langs een aantal bezienswaardigheden in de stad. Oudewater staat vol met monumenten. De ‘Heksenwaag’ is de grootste publiekstrekker. In het touwmuseum zie je waardoor Oudewater zo rijk is geworden. Ze kregen daardoor ook hun bijnaam van; geelbuiken. Rond de stad werd hennep geteeld. Via het water werd de hennep aangeleverd en vonden de touwen hun weg naar de scheepswerven, de boerderijen en andere afnemers.

Het standbeeld van Swiebertje wacht voor het stadhuis
Het standbeeld van Swiebertje wacht voor het stadhuis

Voor het stadhuis staat een beeld van ‘Swiebertje’. De opnames van dit televisieprogramma vonden plaats in en rond Oudewater. Als we een goede internet verbinding hebben ga ik kijken of er nog een paar oude afleveringen te bekijken zijn. Kijken of ik dingen zal herkennen. Achter het stadhuis ontwaren wij een ooievaarsnest met twee ooievaars boven op het dak. Dit nest is al vele jaren in gebruik.

Achter het stadhuis van Oudewater een paartje ooievaars.
Achter het stadhuis van Oudewater een paartje ooievaars.

Op de markt gebruiken we een kopje koffie met uitzicht op het ‘Arminius’-huis. Moet nog even nakijken waar ik deze naam nu ook al weer van ken. Straks even zoeken op google. Adri brengt zijn vouwfiets bij de fietsenmaker. De ketting loopt er makkelijk af. Na een uurtje kan hij hem weer halen. Een nieuwe ketting en montage brengen de fiets weer in optima forma. ’s Middags is de lucht open getrokken en is het lekker toeven op het achterdek. We hebben de kachel niet nodig. Even verderop aan de kade ligt de zwarte BZN (boot zonder naam) van David en Zoeloe. Bij een bedrijf aan de kade hebben ze een drakenboot in het water laten zakken. Een groep mensen wordt voor het pand toegesproken. Even later wordt er geoefend onder het uitstoten van keelklanken. Twee rijen mannen zitten in de lange boot en proberen zich ritmisch door het water voort te bewegen. De roerganger staat achterop aanwijzingen te geven.

Vrijdag 15 april 2016
De tweede dag in Oudewater worden we gewekt door de regen. Een goede dag om een begin te maken met het web-blog. Nu alles nog vers in het geheugen zit. Ik heb inmiddels alweer 115 foto’s gemaakt. Best wel een klus om dat uit te zoeken. De hond laat ik uit langs het water vlak voor de Bascule-brug in mijn regenjas. Een oud vervallen gebouw intrigeert mij. Het lijkt wel een oude vervallen theekoepel. Witte houten wanden met een rond dak van riet. De deur in de afrastering is open gebroken. Ik ben nieuwsgierig en wil er wel heen maar met de verdronken lammeren van gisteren vers in het geheugen zie ik er toch maar vanaf. Straks maar even googlen.

Een bouwval op de oever van de IJssel ter hoogte van de Basculebrug
Een bouwval op de oever van de IJssel ter hoogte van de Basculebrug.

De supermarkt is vlakbij. Voor het komende weekend sla ik de boodschappen in. Morgen hopen wij naar Haastrecht te varen en het weekend daar door te brengen. Dan hebben wij geen zorgen voor de boodschappen. De zeilboot achter ons wordt opgetuigd. De regen zorgt er de hele dag voor dat we ons binnen behaaglijk voelen.
Op gezette tijden merken wij door het klokkenspel van de Michaëlskerk dat wij ons midden in de stad bevinden. Ik ben weer bij met mijn verhaaltjes. Tijd om het eten te gaan bereiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *