De Nieuwe Watertoren van Den Helder

Dinsdag 25 juni 2019

Juttersmarkt

We lopen vanmorgen om een uur of tien naar het centrum voor de eerste Juttersmarkt van het zomerseizoen. Het moet de grootste braderie van de kop van Noord-Holland zijn. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen. Als wij het centrum bereiken zien wij verschillende kramen staan op de Beatrixstraat. Een aantal creatievellingen hebben een gratis kraam tot hun beschikking gekregen van de organisatie. Zij proberen hun zelfgemaakte producten te verkopen terwijl zij hun vaardigheden demonstreren achter hun kraam. Een aantal vrouwen zie ik achter een kraam met haakwerkjes. Bij een andere kraam zit een mevrouw kleine vogeltjes te schilderen op stukken hout. Een aantal kramen met oude boeken. Een meneer met allerlei worsten heeft een ventilator opgesteld om de hitte tegen te gaan. Misschien hebben er mensen afgezegd vanwege de warmte want wij vinden de omvang van de markt een beetje tegenvallen.

De Juttersmarkt in Den Helder
De Juttersmarkt in Den Helder

We lopen tussen een aantal kledingkramen door verder naar het centrum. De hoge ‘Nieuwe Watertoren’ zien wij van een afstand boven de omgeving uit steken. De watertoren is tegenwoordig in gebruik als indoor klimwand.

De Kop van Noord-Holland

Bij de plaatselijke bakker gebruiken we een lekker kopje koffie met een aardbeienflans. We dwalen nog wat over de markt rond. In een parkje worden rommelmarktspullen verkocht en er is ook nog een kleedjesmarkt. Maar wij hebben de hond bij ons en het is niet toegestaan om met honden deze markt te bezoeken. We zijn naar ons gevoel nu dicht bij de zee en we gaan opzoek naar een mooi uitzicht over het water. Na een aantal straten komen we uit bij de hoge zeedijk. We nemen de steile trap naar boven en kijken uit over de Waddenzee met recht voor ons op korte afstand het eiland Texel. Rechts van ons vertrekt de veerboot naar het eiland. Teso verzorgt hier de overtochten van en naar het eiland. In de zee voor de kust zien we een onderzeeboot liggen.

Uitzicht over de Waddenzee bij Den Helder
Uitzicht over de Waddenzee bij Den Helder
Het opleidingsinstituut van de Koninklijke Marine met de 'Van Speijkmast' in de tuin
Het opleidingsinstituut van de Koninklijke Marine met de ‘Van Speijkmast’ in de tuin

De marinehaven, oostelijk van Den Helder, is afgesloten voor publiek. Van een afstand kun je wat schepen zien liggen. Wij lopen langs de Terminal oostelijk langs het Willemsoord. Een aantal grote gebouwen van het Koninklijk Instituut voor de Marine staan hier voor de opleiding van marine officieren. In de goed bijgehouden tuin voor het gebouw staat de ‘Van Speijkmast’. Deze mast zou van het schip komen dat tijdens de Belgische onafhankelijkheidsstrijd van 1830 in de lucht is gevlogen.
Bij eethuis ‘De Razende Bol’ gebruiken we de lunch alvorens wij weer terugkeren op de boot.

Eethuis 'De Razende Bol' bij de brug naar de havens van de Koninklijke Marine
Eethuis ‘De Razende Bol’ bij de brug naar de havens van de Koninklijke Marine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *