Ongewone combinatie op parkeerterrein bij jachthaven Oranjeplaat

Zondag 17 juni 2018

Hervormde Gemeente Arnemuiden

Het is grijs en winderig als wij de fietsjes van boord zetten en Tess opsluiten. Om kwart over negen gaan wij op weg naar de kerk. De dienst van de Hervormde Gemeente Arnemuiden begint om tien uur in het kerkgebouw aan de Markt in Arnemuiden. De galerij is vol en de koster zegt ons dat er voorin nog wel wat plekken zullen zijn. De kerk zit al bijna vol en voorin zijn inderdaad nog twee plaatsen vrij naast twee gereserveerde plaatsen. Op verschillende plaatsen in de kerk zijn bordjes bevestigd met ‘gereserveerd’ er op. Sommige leden hebben plaatsengeld betaald en deze hebben een gereserveerde plek in de kerk. Een oud gebruik wat in de meeste plaatsen is opgeheven.

De kerk van de Hervormde Gemeente aan de Markt in Arnemuiden
De kerk van de Hervormde Gemeente aan de Markt in Arnemuiden

Vanmorgen worden er drie kindjes gedoopt door de eigen predikant van Arnemuiden, Ds. M. Klaassen. We zingen de oude psalmen en lezen Statenvertaling in de dienst. Het orgel is gebouwd door Van Vulpen en het heeft een mooie klank. Heel toepasselijk op deze Vaderdag en bij deze doopdienst preekt de dominee over wat er in de bijbel staat over vaders en hun taak binnen het gezin. Het loopt al tegen de middag als we heel ordelijk bank voor bank de kerk uit gaan. Met de wind mee fietsen we terug naar de haven waar de koffie ons goed smaakt. We eten een stokbroodje met eiersalade en lezen wat. Het is rustig op de haven. Het weer nodigt niet uit om naar buiten te gaan.

Het astronomische uurwerk in de toren van de kerk in Arnemuiden
Het astronomische uurwerk in de toren van de kerk in Arnemuiden

De middagdienst begint om 16.30 uur en wordt geleidt door Kand. M. van Dalen uit Arnemuiden. De kerk is ook nu weer goed gevuld. Bij de uitgang zie ik één vrouw in klederdracht. De grote witte bovenmuts, met de vorm van een dubbele schelp valt op. Doordeweeks dragen de dames alleen de ondermuts, die van broderie is gemaakt.

Boven de galerij het Van Vulpen-orgel in de Hervormde Kerk van Arnemuiden
Boven de galerij het Van Vulpen-orgel in de Hervormde Kerk van Arnemuiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *