Spandoek bij de Bonifatiuskerk in Medemblik

Zondag 7 juli 2019

De kerk is open. Welkom!

Toen Grote Pier en zijn kornuiten in 1517 de stad Medemblik in brand staken, brandde alles af behalve het kasteel Radboud en de toren van de Bonifatiuskerk. Deze gemetselde toren is aan de grond twee meter dik en geheel opgebouwd van baksteen. Bij de spits is hij anderhalve steen dik.

Naar deze kerk wil ik vanmorgen, naar de dienst van de hervormde gemeente. Op internet heb ik gezien dat de dienst om tien uur begint. Ik ga om half tien van boord. Het is maar een klein stukje lopen maar als ik na tien minuten bij de kerk aankom is er nog niemand. Op het hekje rond de kerk hangt een rood spandoek met de tekst; De kerk is open Welkom! Ik loop naar de andere kant van de kerk waar nog een ingang is. Tegen het oude gebouw is hier een moderne glazen entree gebouwd. Ook hier is de deur op slot. Ik ben vroeg dus ik loop nog maar een rondje om de kerk. Een mevrouw komt vanaf de andere kant aanlopen en ook zij lijkt opzoek naar een ingang. We spreken elkaar en zij komt uit Medemblik en dacht: “laat ik eens naar de kerk gaan”. Ze had net als ik op internet gezien dat er om tien uur dienst was maar alles is hermetisch afgesloten. Ze ging nog even bij de zij-ingang kijken maar de ketting zat op het hek en ze ging weer naar huis. Zonder veel hoop ben ik nog even naar de hoofdingang gelopen. Het is inmiddels vijf voor tien als er een mevrouw komt aanfietsen. Ze zet haar fiets neer en bij de hoofdingang. Ze is geen regelmatige kerkganger maar dit is normaal gesproken de ingang voor de diensten op zondag. Maar helaas alles is afgesloten en nergens wordt er melding gemaakt dat de dienst is afgelast. Teleurgesteld ga ik weer terug naar de boot waar ik een dienst van onze thuisgemeente luister via het internet. Ik stuur een mail naar de Hervormde Gemeente van Medemblik.

De Bonifatiuskerk in Medemblik
De Bonifatiuskerk in Medemblik
Emmapark

’s Middags ga ik Tess uitlaten in het Emmapark. De hoofdingang van het park ligt aan de Hoogesteeg waar een monument met de beeltenis van Koningin Emma staat op twee ronde aluminium munten. De gedachte erachter is dat Koningin Emma nooit op een munt is afgebeeld. Het park is op een stuk van de oude vesting van Medemblik gesitueerd en wordt afgezoomd met een gracht. Het eerste deel bevat gazons met kleurrijke borders en bakken met bloeiende planten. Dan volgt een pannenkoekenrestaurant met speeltoestellen en een midgetgolfbaan. Daarachter een stuk bos met kronkelpaden wat uitkomt bij een kinderboerderij waar geiten, alpaca’s, varkens, pauwen en kippen lekker liggen te luieren. Loop je het park helemaal uit dan kom je bij kasteel Radboud. Ik steek bij de camperplekken bij de kinderboerderij over naar de Pekelharinghaven en kom zo weer terug in de Oosterhaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *