Dinsdag 3 september 2013
Wij staan op met een heerlijk zonnetje. De wind is helemaal weg en het is rustig weer. De bruggen en sluis beginnen om 9.00 uur te draaien. Wij maken om half tien los en sluizen naar het IJsselmeer. Het is bijna een vlakke plas voor ons. Op de stuurautomaat varen wij in twee en een half uur naar Enkhuizen.

Door het woud van masten zie je vaag de contouren van Enkhuizen
Door het woud van masten zie je vaag de contouren van Enkhuizen

Daar kunnen wij gelijk de sluis invaren om op het Markermeer te komen. Rond vier uur maken wij vast aan de langssteiger van Marina Muiderzand. Tess wordt snel uit gelaten. De konijnen hebben al het gras rond de haven gemillimeterd en bedekt met een laag keutels. Tess weet niet waar ze het eerst moet snuffelen. Ze vliegt van het één naar het ander. ‘s Avonds gaan wij bij het restaurant op de haven als afsluiting van de vakantie een hapje eten. Aansluitend betalen wij op het havenkantoor het liggeld. Marina Muiderzand is zo groot dat het wel een kilometer lopen is van het havenkantoor naar onze ligplaats aan de buitenzijde van de haven. Het liggeld is inclusief stroom en water. Daar maken wij dan ook maar gebruik van door een paar wassen te draaien en de watertank te vullen. ‘s Avonds zitten wij snel binnen want het stikt hier van de muggen. Om half elf loop ik over de steiger naar het land om Tess de laatste keer uit te laten. Als ik terug kom is Adri zijn telefoon kwijt. Ik bel hem op en we horen zijn mobiel niet overgaan. De laatste keer dat ik hem gezien had was op tafel in het restaurant. Er zit niets anders op. Hij loopt terug naar het restaurant. Gelukkig was zijn telefoon daar gevonden.

De noordelijke ingang van de Zeeburgertunnel, onder het IJ door.
De noordelijke ingang van de Zeeburgertunnel, onder het IJ door.

Woensdag 4 september 2013
Wij hebben vandaag weer een flink eind te varen. Eerst het IJmeer over naar de Oranjesluis van Amsterdam. Hier sluizen wij gelijk met de Super van Craft ‘Golf’ uit Steenbergen waar wij een praatje mee maken tijdens het sluizen. Zij hadden in Durgerdam gelegen en hadden vandaar uit de HISWA te water bezocht. Na de sluis gaan zij het Amsterdam-Rijn-Kanaal op en wij gaan naar de ‘Oude Houthaven’ om de Kostverlorenvaart op te kunnen.

Een opvallend gebouw bij de ingang van de oude houthaven aan het IJ in Amsterdam
Een opvallend gebouw bij de ingang van de oude houthaven aan het IJ in Amsterdam

Dit is de kortste route dwars door Amsterdam. De brugwachters bedienen verschillende bruggen en gaan met je mee. Zij proberen steeds boten samen te voegen tot een konvooi zodat de bruggen niet voor één boot steeds geopend moeten worden. Dat betekent wel dat je wel eens moet wachten. Bij de ‘Nieuwe Meer sluis’ schutten wij met een paar centimeter verschil. We varen dan nog een stukje ‘Haarlemmer Ringvaart’. Bij Oude Wetering buigen wij af naar het Braassemermeer en dan liggen wij weer op ons oude vertrouwde plekje aan de Woudwetering in Woubrugge.

Open brug in de Kostverlorenvaart
Open brug in de Kostverlorenvaart

Wij hebben deze reis 250 motoruren op de teller staan. Uitgaande van een gemiddelde van 10 km/per uur hebben wij 2500 km. gevaren. Wij vonden Duitsland een fantastisch land om de vakantie door te brengen. Zoveel ruimte en een prachtige natuur. Berlijn was heel erg indrukwekkend. Prachtige ruime stad met veel cultuur. Mensen zijn aardig en behulpzaam. Over het algemeen houden de meeste mensen zich keurig aan de regels op het water. De straten zijn netjes en weinig tekenen van vandalisme. De ‘wasserpolizei’ is goed aanwezig. Vooral op de drukke verkeerspunten. Wij hebben echter geen enkele controle gehad. Zeker een land om nog eens te bezoeken.

Voorlopig is dit het laatste verslag van deze reis. Als wij weer wat te melden hebben stellen wij u op de hoogte. Voor nu danken wij u voor de aandacht en wensen u een goede reis en een behouden aankomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *