Museummolen De Nieuwe Palmboom

Maandag 23 april 2018

“De zon komt op en de aarde draait zich nog even om”. (Herman Finkers)

Het is vandaag weer zonnig en ik sta om tien uur op het vlot om de stuurboord zijde van de boot schoon te maken en in de was te zetten. Ik ben er tot 15.00 uur mee bezig en het resultaat mag gezien worden. Nu rest alleen nog een stuk aan de bakboordzijde vlak boven de waterlijn waar ik vanaf de vingerpier niet bij kan. Morgen wordt er regen voorspeld dus dan zal er wel niet veel gepoetst kunnen worden.

Stuurboordzijde van de boot is gepoetst
Stuurboordzijde van de boot is gepoetst

Omdat het nog mooi zonnig is besluit ik met de camera nog een rondje door de binnenstad te lopen om nog wat foto’s van Schiedam te schieten.

De molens van Schiedam zijn de hoogste molens van de hele wereld. De zes molens die nog over zijn van de twintig die in Schiedam stonden zijn indrukwekkend. Als je van de Nieuwe Maas komt is ‘De Nolet’ de eerste molen waar je langs vaart. De Molen is van de destileerderij en in 2005 gerestaureerd en aangepast zodat er stroom mee opgewekt kan worden. De Nolet is met zijn 42,5 meter de hoogste molen van Schiedam. De tweede molen aan de Nieuwe Haven is de brandersmolen ‘De Walvisch’. De molen heeft tot eind 19e eeuw mout gemalen voor de branderindustrie. Nu is er een winkel voor bakbenodigdheden in gevestigd. Aan het einde van de Nieuwe Haven staat een molen waar op dit moment geen wieken aan zitten. Deze molen is de oudste van de Schiedamse molens en draagt de naam; “De Drie Koornbloemen”. De molen wordt gerestaureerd en weer opnieuw ingericht als een pelmolen voor het pellen van rijst.  Als ik achter de molen het park inloop zie ik iets vreemds op een boomstronk in het water. De stronk wordt als zonneplaats gebruikt voor schildpadden. Terwijl ik er naar kijk komen twee schildpadden uit het water gekropen om op te warmen in het zonnetje. Dit verwachtte ik niet in de binnenstad van Schiedam.

Boomstronk met schildpadden in de zon
Boomstronk met schildpadden in de zon

Langs de Noordervestgracht loop ik langs molen “De Vrijheid” naar Molen “De Noord” de op één na hoogste klassieke stellingsmolen in de stad. De molen heeft een hoogte van 33,3 meter en is werkzaam geweest voor de branderijen. Nu is er een restaurant in gevestigd. Achter de molen staat een spoelingbak en een spoelingschuit. De spoeling is het restproduct van de branderijen en een hoogwaardig veevoer. Met de spoelingschuit werd het vervoerd naar de boerderijen buiten de stad. De volgende molen is de museummolen de “Nieuwe Palmboom”. Deze molen is open voor publiek. Aan het water van de Schie staat bij de Proveniersbrug de van de grond af wederopgebouwde molen “De Kameel” sinds 2008 in zijn huidige staat. De molen wekt net als De Nolet energie op maar kan door een Koppel ook twee molenstenen aandrijven om graan te malen.

Molen 'De Vrijheid', 'De Noord' en 'De Nieuwe Palmboom' aan de Noordvestgracht van Schiedam
Molen ‘De Vrijheid’, ‘De Noord’ en ‘De Nieuwe Palmboom’ aan de Noordvestgracht van Schiedam

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *