Om mensen nieuwsgierig te maken

Vrijdag 10 augustus 2018

De mooie voedselmachine, Giulia Enders

Het boek; De mooie voedselmachine, van Giulia Enders is uit. Bij ons vorige bezoek aan Tholen tweedehands gekocht in de winkel van ‘Jouw Marktkraam’. Ik heb het boek over de voedselmachine met interesse gelezen en er veel van opgestoken. Toegankelijk geschreven door een studente geneeskunde met grappige illustraties van haar zus. Het hele boek gaat over de spijsvertering van begin tot het einde. Het belang van een goede spijsvertering voor het totale welzijn van de mens. De invloed die je darmflora kan hebben op je gewicht, je hoofd en je allergieën. Met veel humor en vaart is het boek geschreven. Makkelijk en absoluut niet droog. Vol met feiten, fabels, grapjes en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Haar doel is; iedereen meer kans geven op gezondheid. Een enkele keer dacht ik; dit is vreemd beschreven maar dat kan ook de vertaling zijn geweest. Over het algemeen een aanrader. Tenminste, als je interesse hebt voor het menselijk lichaam en gezondheid.

Na het lezen van dit boek ga je wat vaker je handen wassen
Na het lezen van dit boek ga je wat vaker je handen wassen
Boodschappen doen

Het grootste deel van de ochtend heb ik besteed aan het schrijven van het weblog. De brieven voor de familie liggen klaar om op de bus te doen. Nadat ik de hond heb uitgelaten,  vertrek ik met de boodschappenkar om de boodschappen voor het weekend in huis te halen. Over de stadswal kan ik bijna helemaal om het centrum van Tholen heen lopen. Aan de kant van de haven is de wal begroeid met gras. Door de droogte ziet het er geel en  bruine uit. Aan de ander zijde van de stad is de wal beplant met bomen en kun je heerlijk in de schaduw lopen met uitzicht over het water van de vest aan de ene en de binnenstad aan de andere kant. Op verschillende plaatsen staan hier borden met de waarschuwing; “Pas op; Botulisme Contact met het water vermijden”. De twee molens van Tholen staan beiden aan de stadswal.

Molen 'De Hoop' op de stadswal van Tholen
Molen ‘De Hoop’ op de stadswal van Tholen

Buiten het historische centrum richting de boogbrug over het Schelde-Rijnkanaal ligt een nieuw winkelcentrum. Bij de Aldi supermarkt doe ik wat boodschappen. Wanneer ik weer naar buiten kom is de straat nat van een plensbui en spettert het nog wat na. Het is eerlijk gezegd helemaal niet erg om nat te worden. De zon schijnt alweer en de temperatuur is nog steeds hoog. Vanavond doen we makkelijk met eten. Doordat we goede walstroom hebben bakken we patat met frikadellen en kroketten.

De dijk langs de haven gaat over in de stadswal van Tholen
De dijk langs de haven gaat over in de stadswal van Tholen
Tholen

Tholen ligt in het oosten van de provincie Zeeland aan het Schelde-Rijnkanaal wat de grens vormt met de provincie Noord-Brabant. De plaats is ontstaan in de 13eeeuw bij een tol aan de kreek ‘De Eendracht’. Daar is de naam van de stad vanaf geleid. Sinds 1366 verwierf de plaats stadsrechten. De historische kern van Tholen wordt omringd door wallen, vesten en de haven. In 2018 had Tholen 8014 inwoners en op kleine schaal worden er steeds meer woonwijken en een industrieterrein bij gebouwd.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *