De kleine haven van de W.S.V. Oude Tonge

Zaterdag 25 augustus 2018

De omloop van Goeree-Overflakkee

Vandaag wordt de ‘omloop van Goeree-Overflakkee’ gelopen.

Vanmorgen staat er tot mijn verbazing op het plein voor het oude gemeentehuis een kraam vlak bij onze boot. De mensen in de kraam staan te wachten op passanten. Op het internet lees ik dat er een evenement staat gepland voor vandaag. Het is de ‘Omloop van Goeree-Overflakkee’ die hier langs komt. De omloop is een wandeltocht van 110 kilometer langs de kustlijn van Goeree-Overflakkee. De deelnemers zijn vrijdag om 19.00 uur uit Middelharnis vertrokken en worden tussen acht en elf uur in Oude-Tonge verwacht. De wandelaars hebben dan al 72 kilometer afgelegd en hebben tot vanavond 19.00 uur de tijd om in Middelharnis te finishen. Een monstertocht en vandaag ook nog eens onder monsterlijke omstandigheden. Vannacht heeft het bijna de hele nacht geregend en het is een stuk koeler dan de afgelopen dagen. Rond een uur of acht zien we de eerste wandelaars over de kade langskomen. De mensen hebben de hele nacht doorgelopen en zien er vermoeid uit. Ze dragen regencapes en grote stevige wandelschoenen.

De aanloop in Oude-Tonge
De aanloop in Oude-Tonge

De aanloop op Goeree-Overflakkee

Vanmiddag komen Ruud en Connie, onze vrienden van Marnemoende, op bezoek. Als ik om elf uur terugkom van boodschappen doen heeft Adri bericht gekregen van mijn broer en schoonzus dat ze onderweg zijn om bij ons een bakkie te komen doen. We tillen de boodschappen aan boord en we zien op de kade hun auto al voorrijden. Adri loopt ze tegemoet en even later zitten we gezellig aan de koffie. Jaap en Tini hebben een pakket lamsvlees bezorgt in Rotterdam en zijn even doorgekomen naar Oude-Tonge. De gevolgen van de droogte zijn ook op hun boerderij merkbaar. De siertuin is bevloeid met Amstelwater en dat blijkt te zilt te zijn geweest. Het gras en de jonge aanplant heeft er van de lijden gehad. De koeien zijn op stal gebleven en hebben wintervoorraad gegeten. Het bronwater wat zij zelf en de koeien als drinkwater gebruiken was nog voldoende maar anderen zaten wel met een droog gevallen bron. Ze zijn erg blij met de regen. Het is gezellig en binnen de kortste tijd is het half twee en stappen ze weer op. Precies op dat moment komen Ruud en Connie aan.

Ze hebben gisteren mosselen en kreeft gegeten in Zeeland. Na een overnachting in Wemeldinge zijn ze op het gemak naar ons toe gekomen. Het zonnetje schijnt weer en we kunnen lekker op het achterdek zitten om met elkaar te praten. Ruud en Connie hebben de afgelopen maanden doorgebracht aan boord van hun boot bij Jachthaven Marnemoende aan de Hollandse IJssel. Ruud heeft onlangs een staaroperatie gehad en is op het moment bezig met een verbouwing aan boord. Van varen is nog niets gekomen. Voor ze weer huiswaarts gaan lopen we met elkaar nog een rondje in het centrum van Oude-Tonge.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *