De watertoren van Nieuwegein was eerst van IJsselstein

Dinsdag 10 april 2018

Aan de kade waar wij liggen staan auto’s geparkeerd vlak naast de boot. Voor onze hond is het geen doen om van de boot op de kade te springen. Daardoor is het voor ons ook lastig. Tussen de boot en de geparkeerde auto moet ik gaan staan om de hond uit het gangboord te vissen en aan de wal te zetten. Terug moet ik haar over de rand van de boot tillen. Dan is twintig kilo hond best zwaar. Het gaat iedere keer net aan. Ik doe mij zeer en de hond vindt het ook niet fijn. We besluiten om vandaag verder te varen naar Jutphaas. Op de grens van IJsselstein en Nieuwegein staat de watertoren uit 1911. Dit rijksmonument is een ontwerp van architect Roelof Kuipers en is gebouwd met een speciale techniek van de belg Dumas. De toren is 28,5 meter hoog en heeft een waterreservoir van 150 m3.

De Gekanaliseerde Hollandse IJssel gaat over in de Kromme IJssel. Niet meer bevaarbaar voor ons. Daarom gaan wij linksaf de Doorslag op. De Geinbrug wordt omhoog getakeld. We zien het park bij Oudegein, de molen en de kinderboerderij. Spontaan wijzigen wij onze plannen en besluiten voor het stadhuis van Nieuwegein in de Doorslag aan te meren voor een overnachting. We hebben hier nog nooit gelegen en krijgen zo de kans om het natuurgebied bij Oudegein eens te gaan bekijken. De hond kan hier uitstekend zelf van en op de boot springen. Na de lunch neem ik haar mee voor een wandeling. Aan de kant van Oudegein lopen we een park in met grote oude bomen. Betonnen fietspaden en onverharde wandelpaden doorkruisen het park. Het terrein van de kinderboerderij ‘IJsselstee’ is verboden terrein voor honden. Achter de boerderij zie ik een groot en statig huis door het geboomte heen. Ik probeer een beter zicht te krijgen op het huis door er omheen te lopen. Ik blijf echter te ver weg om er een goede foto van te kunnen nemen. Het is een mooi groot huis met fraaie bijgebouwen. Het is het Huis Oudegein. Een kasteel en landgoed dat deel uitmaakt van Nieuwegein. Het kasteel is privé bezit en niet open voor publiek.

Verscholen achter de bomen, Huis Oudegein
Verscholen achter de bomen, Huis Oudegein

Via de Geinbrug steek ik de ‘Doorslag’ weer over naar de kant van Nieuwegein waar de parkeergarage van het Antonius Ziekenhuis het Theater en het Stadhuis voor een meer eigentijds beeld zorgen. Aan boord is de was droog geworden in de tent op het achterdek. Ik haal wat boodschappen voor de komende dagen in het winkelcentrum achter het stadhuis. Morgen hoop ik nog een paar foto’s te maken van deze moderne gebouwen.

Aan de kade voor het stadhuis en het theater in Nieuwegein
Aan de kade voor het stadhuis en het theater in Nieuwegein

Eén reactie op “De Oudegein en Nieuwegein”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *