Maandagochtend 17 maart arriveren wij in alle vroegte op ‘De Bahama’s’. Wij hebben grootse plannen en zijn gespannen voor de gebeurtenissen die voor de deur staan. Vandaag starten wij een rigoureuze verbouwing op de boot die ons de komende 3 maanden van de straat zal houden. De grote tent over het achterdek zal worden vervangen door een smallere, elegantere tent. De bank op het achterdek wordt gesloopt en vervangen door een u-vormige nieuwe bank met meer zitcomfort. De opbouw wordt kaal gemaakt en voorzien van een epoxy laag waarna hij wordt afgelakt met als opzet, betere bescherming tegen de inwerking van vocht. Het enkele glas wordt vervangen door dubbelglas. De stuurstand wordt gereorganiseerd. Ook wordt het laadstroomprobleem aangepakt. Verder nog een aantal kleine klusjes.

De oude bank van "De Bahamas".
De oude bank van “De Bahamas”.
De inwerking van het vocht op de randen van de opbouw
De inwerking van het vocht op de randen van de opbouw

Wij starten om 7.00 uur met het afbreken van de achtertent. De boot komt in een loods te liggen in Woubrugge. Boris Bulk van Jachtservice De Nieuwe Haven en zijn  kompaan Peter Pico (nee niet van Picobello b.v.) zullen de verbouwing gaan uitvoeren. Wij verwijderen het canvasdoek van de tent en vouwen het netjes op. De beugels van de tent klappen wij naar achteren. De ramen rond de stuurstand worden naar beneden geklapt. Daardoor is de boot laag genoeg om de loods in te varen.

Om 8.00 uur is de klus geklaard en zitten wij aan de koffie. Adri vaart het bijbootje naar de loods. Deze wordt opgetakeld en in de kap van de loods gehangen. Fred vaart als ervaren schipper onze boot achteruit de loods in. In de breedte houden wij meer ruimte over dan in de lengte. Zodra de boot in de loods ligt komt de sluisdeur naar boven en het dok wordt afgesloten van de Woudwetering. De twee pompen worden aan gezet en het water in het dok begint te zakken. De vier hoeken worden gezekerd met dikke kabels aan de bolders. Tussen de boot en de wand van het droogdok worden houten balken geslagen om de boot te beschermen tegen krassen. Langzaam zakt de boot en neemt plaats op de grote houten balken op de bodem van het droogdok. Wanneer er nog een paar decimeter water staat daalt Fred met laarzen aan af in het dok met de hogedrukspuit. De romp van de boot wordt ontdaan van vuil en alg aangroei. Het water wordt gelijk naar buiten gepompt. Vlak voor de middag liggen we zo vast als een huis in een droogdok te drijven op het water. Leuk hè.

De waterloods in Woubrugge wordt vol gepompt zodat wij kunnen invaren
De waterloods in Woubrugge wordt vol gepompt zodat wij kunnen invaren

 

Met afgebroken tent en neergeklapte ruiten past de boot in de waterloods
Met afgebroken tent en neergeklapte ruiten past de boot in de waterloods

We starten met de demontage. De ramen worden verwijderd. De deksels van de bank worden losgeschroefd. Het deurtje in de verschansing achter op de boot wordt eruit gehaald en een loopbrug wordt aangebracht om redelijk veilig en makkelijk aan boord te stappen.  De tentbeugels, loopplank en losse onderdelen worden zoveel mogelijk aan kant gedaan en opgehangen aan de wand van de loods.

Bank achterdek

Om vier uur komt Otto Vink met een collega langs om de kussens  en staanders van onze oude bank op te halen. De bevestiging van de armleuning aan de stuurboordzijde levert wat strubbelingen op. uiteindelijk moeten zij de schroef uitboren. Alles wordt ingeladen en meegenomen. Misschien dat zij er iemand blij mee kunnen maken.

De armleuning van de oude bank wordt verwijderd.
De armleuning van de oude bank wordt verwijderd.

Ramen

In de sponningen voor de ramen zit een profiel. Voor de nieuwe ramen kunnen wij dat niet gebruiken. Peter en Adri freesen de sponningen eruit. De opbouw is gemaakt van massief teak. De oude ramen zaten vastgeschroefd. Het dubbelglas zit in een raamwerk dat in de sponning wordt geklemd. De randen vallen net over de oude schroefgaatjes. Van hardboard worden mallen gemaakt die precies in de openingen passen. De locatie wordt nauwkeurig op de mal genoteerd. De leverancier komt op donderdag de mallen ophalen. Normaal gesproken hebben de ramen een levertijd van 10 tot 12 weken. Maar het was niet zo druk dus misschien valt het wat mee.

De buitenhoek van de voorhut. De losse lak is koud weg geschraapt. Het profiel in de sponningen van de raamopeningen zijn nog niet verwijderd.
De buitenhoek van de voorhut. De losse lak is koud weg geschraapt. Het profiel in de sponningen van de raamopeningen zijn nog niet verwijderd.
De opbouw zonder ramen en ontdaan van alle laklagen. De kitnaad tussen de opbouw en het dek is verwijderd.
De opbouw zonder ramen en ontdaan van alle laklagen. De kitnaad tussen de opbouw en het dek is verwijderd.

Schansborden

De schansborden worden gedemonteerd door Adri. De sierlat aan de buitenzijde is van teak en toe aan een nieuwe laklaag. Deze gaan wij thuis aanbrengen. De witte schansborden moeten ook worden opgeknapt. Gaatjes dichtmaken en een nieuwe verflaag.

Schoonmaken

Op dinsdag daal ik af tot de bodem van het dok. Met een sanitair spons en een cleaner van ‘Amway’ reinig ik de romp van de boot. De waterlijn moet ontkalkt worden. Hier gebruik ik de biologische ontkalker van ‘Gele Merk’ voor. Deze breng ik met een spons onverdund aan. Na even inwerken haal ik de gele aanslag er eenvoudig af met een natte doek. Nog een paar keer spoelen en de waterlijn ziet er weer helder uit.

Salonopbouw

Fred is begonnen met het schrapen van de lak op de salon. De inwaterplekken worden als eerste koud geschraapt, zodat het teak kan drogen. Met behulp van een verfföhn en een driehoekskrabber komt de lak er redelijk makkelijk vanaf. Zelf ik krijg het voor elkaar om de bakboordzijde en de voorzijde van het kofferdek kaal te maken. Het is belangrijk om netjes met de nerf mee te schrapen en de föhn niet te lang op dezelfde plaats te houden, want dan krijg je schroeiplekken in het hout en moet je later weer meer schuren. Na het lak krabben met de verfföhn loopt Fred alles nog een keer na met een koude verfkrabber.

Het verwijderen van de oude lak met een verfföhn en driehoekskrabber
Het verwijderen van de oude lak met een verfföhn en driehoekskrabber

Kofferdek

Adri heeft op het kofferdek de schotelantenne gedemonteerd. De mast en mastvoet waren al verwijderd van het kofferdek en staan thuis. Deze zijn al ontdaan van alle laklagen. De mast moet langs op worden doorgezaagd en worden uitgehold. Omdat er meer kabels doorheen moeten hebben wij een grotere opening nodig. Peter Pico neemt de mast mee naar de werkplaats om dat voor ons te regelen. Nu het kofferdek helemaal leeg is en wij besloten hebben om het lijfhout ongelakt te houden, schuurt Adri het lege kofferdek met een ronddraaiende schuurmachine. Zwaar werk maar het resultaat mag er zijn. Het bovenste laagje van de teakdelen wordt afgeschuurd. De vergrijzing en de nerfjes verdwijnen en het teak ziet er als nieuw uit. Beter bestand tegen inwerking van vuil en water  en beter anti-slip.

Het kofferdek is glad geschuurd en de salonopbouw is ontdaan van alle laklagen. De ramenopeningen zijn afgeplakt.
Het kofferdek is glad geschuurd en de salonopbouw is ontdaan van alle laklagen. De ramenopeningen zijn afgeplakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *