Maandag 2 juni 2014

Het klopt. Het is Peter gelukt om weer aan de klus verder te gaan. Wel met grote omzichtigheid. Als je hem ziet bewegen, pfffff. Enfin, we zien wel hoe het gaat. We zijn verder gegaan aan de deklijst op de achterbank. Er moesten nog een aantal stukken pas worden gemaakt aan de stuurboord zijde. Dat is prachtig gelukt.

De deklijst wordt met epoxy op de bank gelijmd.
De deklijst wordt met epoxy op de bank gelijmd.

Toen we het er over eens waren dat de lijst prima paste hebben we hem gedemonteerd en zijn we de onderdelen, stuk voor stuk, met epoxy gaan verlijmen. Op alle naden hebben we een lijmklem gezet zodat het allemaal mooi in elkaars verlengde blijft liggen. Aardig detail: je moet dan wel een stuk plastic tussen het hout en de lijmtang zetten want anders lijm je de lijmtang onherroepelijk vast aan het hout. En aangezien de lijmkracht van epoxy ongelofelijk is wil je dat echt niet. Je trekt echt de stukken uit het hout als je dan de lijmtangen losmaakt.

Na het lijmen van de deklijst gaan de tangen er op om deze mooi in lijn te houden.
Na het lijmen van de deklijst gaan de tangen er op om deze mooi in lijn te houden.

Dinsdag 3 juni 2014

De epoxy is droog genoeg om de lijmtangen te verwijderen en de deklijst af te gaan werken. Dat betekent eerst schuren totdat alle delen een gelijke dikte hebben. Met name bij de bochten vergt dit timmermansogen en een vaste hand. Nou, dat is mooi gelukt. Hierna zijn de ronde kanten gefreesd. Met twee man, Peter en Fred werd de freesmachine langs de lijst gestuurd.

Het frezen van de deklijst. Het wordt mooier en mooier.
Het frezen van de deklijst. Het wordt mooier en mooier.
het resultaat na het frezen.
Het resultaat na het frezen.

Het wordt mooier en mooier. Toch zijn deze klussen behoorlijk tijdrovend zodat de dag er al weer op zit voor je het in de gaten hebt.

Woensdag 4 juni 2014

Peter en ik zijn deze dag begonnen met het ophalen van de kaalgemaakte reling. We hebben dat weer op dezelfde wijze gedaan als op de heenweg. Op de regenboog. Wederom ging dat uitstekend.
Vanmiddag komt de tentenmaker om alles in te meten en mallen te maken. Hiervoor hebben we alle buizen weer opgesteld en gericht. Het blijkt dat het een enorme klus is om de mallen te maken en alles goed in te meten. Gezien de precisie waarmee de tentenmaker te werk gaat heb ik er alle vertrouwen in dat we een schitterende strakke tent zullen krijgen.

Grote stukken folie, meters dubbelzijdig tape en viltstiften. Hiermee gewapend wordt de mal voor de tent gemaakt.
Grote stukken folie, meters dubbelzijdig tape en viltstiften. Hiermee gewapend wordt de mal voor de tent gemaakt.

Tijdens het meten en mallen konden we niet op het achterdek werken dus is Peter tijdig op huis aan gegaan. Boris en ik zijn gebleven. Ik ben om 19.45 uur huiswaarts gegaan. Boris is nog de rand rond het kofferdek en het schuifluik gaan schilderen.

Donderdag 5 juni

Vandaag hebben Peter en ik bekeken hoe en waar de ventilatieschelpen op het kofferdek geplaatst moeten worden. Belangrijk is dat ze buiten symmetrisch op het kofferdek staan maar dat ze van binnenuit goed bereikbaar zijn. Met name die van de afzuigkap is belangrijk. Wellicht dat we in de toekomst de kombuis nog gaan verbouwen waarbij de kookplaat een andere plaats krijgt. De afzuiging moet dan uiteraard ook verzet worden en moet uitblazen in de nu te plaatsen schelp. Hierna zijn we wat tussenschotten gaan aanpassen. Dit moet omdat de nieuwe dubbelglas ramen een profiel aan de binnenzijde hebben en dus langs deze tussenschotten moeten worden gestuurd. Met name ter hoogte van de kombuis, meer precies waar de oude uitblaasopening van de afzuigkap zit geeft dit een uitdaging. Hier moet meer worden aangepast als van te voren gezien kon worden. Gaat goed komen. We hebben ook nog twee aanslaglatten op de achterbank gemaakt. Hier kunnen we de tent aan vastzetten.

Vrijdag 6 juni

Boris, Peter en ik zijn vandaag met z’n drieën aan het werk op “De Bahama’s”.
Peter en ik maken nog een paar klossen bij de bank om het aanzicht wat meer body te geven. De aanslaglatten hebben we uit de klemmen gehaald en grof geschuurd. Daarna hebben we de gehele deklijst met fijn schuurpapier nageschuurd zodat deze vanmiddag in de injectiehars gezet kon worden.
Boris is bezig geweest met de demontage van alle klokken ed. in het dashboard. Tsjonge, wat een kluwe bedrading. Alles is inmiddels los en waar nodig gelabeld. Het oude dashboard kan mee naar de werkplaats om voor sommige dingen als mal te dienen. Na het bammetje is Boris het dak van de salon af gaan nemen en gaan lakken.

Boris zet het dak voor de eerste keer in de witte tweecomponenten lak.
Boris zet het dak voor de eerste keer in de witte tweecomponenten lak.

Da’s al bar wit en glimmend geworden. Er moet nog een laag op. Hierdoor wordt het resultaat nog mooier. Peter heeft de deklijst in de injctiehars gezet. Direct een heel ander gezicht. Je kunt nu gaan zien wat het eindresultaat moet gaan worden. Ik ben benieuwd.

Peter smeert de deklijst in de injectiehars.
Peter smeert de deklijst in de injectiehars.
De deklijst in de injectiehars. Stap voor stap kunnen we steeds beter zien wat het eindresultaat gaat worden.
De deklijst in de injectiehars. Stap voor stap kunnen we steeds beter zien wat het eindresultaat gaat worden.

Adrie is in de afgelopen dagen gestaag doorgegaan met het lakken van de mast, de voordeur en de transplantatieplak. Ook dit begint zijn voltooiing te naderen. Dat is mooi want dan kunnen we de kale reling weer van een aantal lagen lak voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *