Maandag 12 mei
Zoals reeds in het vorige verhaal beschreven staat de opbouw nu in een aantal lagen epoxy. Wellicht ten overvloede:
1 laag injectiehars
1 laag vulhars
1 laag vulhars met de keeperweefsel (glasvezel)
4 lagen vulhars
Hierna de opbouw geschuurd en de plaatsen die dat nodig hadden nog tweemaal gesmeerd met vulhars. En zo treffen we De Bahama’s deze morgen aan.

We moeten de plekken gaan schuren die extra zijn ingevuld. Laat dat nu net de lastigste plekken zijn die je kunt bedenken. De overgang tussen de verticale opbouw en het dek wordt gevormd door een kwartronde teakhouten lijst die ook gelakt moet worden. En omdat epoxy nu eenmaal vloeibaar is waren er flink wat druppels naar deze kwartronde lijst toe gevloeid. Dit betekent schuren, schuren, schuren en nog eens schuren. En allemaal met het handje. Gewapend met schuurpapier, handschoenen en krabbers zijn Peter en Adri aan de slag gegaan. De hele dag op de knietjes in het gangboord om de overtollige eopxy te verwijderen. Het gaat tergend langzaam maar we vorderen.
De bankdeksels die ik vorige week rondom drie keer in de witte twee-componenten verf heb gezet zijn vandaag mee gegaan naar Woubrugge en liggen nu op de bank. Daar kan nu in ieder geval worden gezeten met een bakkie of het tussen-de-middag bammetje. Ben ik nu klaar hier? Nee, er is nog meer als zat te doen. Alle schansborden die rond het achterdek in de reling horen te zitten moeten ook nog (minimaal) twee maal wit worden gesmeerd. Ook moet er nog wat blank werk, zoals de mast, worden gedaan.

Dinsdag 13 mei
Schuren, schuren, schuren en nog eens een keer schuren. Wat moeten we er nog meer over zeggen……. Weer een groot deel dag op de knieën in het gangboord gelegen. Peter en Adri hadden het ’s middags helemaal gehad. Enfin, het schuren zit er op. Voor nu tenminste…… Toch is er ook vandaag weer een vullaag epoxy gesmeerd. En ik? Thuis in de schuur aan de schansborden.

Woensdag 14 mei
Vandaag ga ik mee naar Woubrugge want de kussenmaker komt langs. Ze hebben een pasvorm gemaakt om het zitten te testen en komen mallen maken om aan de hand hiervan de kussens te produceren. Ook de twee stoelen van de stuurstand gaan met ze mee, deze laten we opnieuw bekleden met hetzelfde materiaal als de kussens. Peter en Boris gaan het dak van de salon schuren en de opbouw nogmaals een vullaag geven. Omdat er op dat moment voor ons niet zo heel veel te doen is aan boord gaan Adri en ik rond de middag naar huis. Daar ligt nog meer als voldoende werk. Peter komt aan het einde van de middag nog wat verf en blanke lak brengen. Je staat er van te kijken wat je wegsmeert. Hij heeft teakhout gehaald voor de deklijst op de achterbank.

Ook zijn we bezig geweest met de houten reling. Deze gaf na de laatste lakbeurten een raar verschijnsel. Als je er op ging zitten bleef de afdruk van je broek of, zo je wilt, je kont in de reling achter. Het is gebleken dat de laatste (of meerdere) lagen niet goed waren uitgehard. Het beste was om deze ook helemaal kaal te maken en weer opnieuw beginnen met lakken (valt wel mee hoor, slechts een laag of tien).
Na wat belwerk hebben we besloten de reling te demonteren en weg te brengen naar de firma Blankhout in Poeldijk. Dat hopen we maandag te doen. Maar hoe moet je nu die reling daar krijgen? De kortere stukken zijn niet zo’n probleem maar er zijn twee stukken van ruim negen meter. De oplossing: de familie Bulk is in het bezit van een Regenboog (dat is een wedstrijd zeilboot). Deze is een metertje of acht lang en er zit een zeil overheen. We gaan dus de reling op de Regenboog leggen (en kijken gelijk even waar die pot met goud is), het zeil er weer over en met Regenboog en al naar Poeldijk. Enfin, wordt vervolgd.
Donderdag 15 mei

Ik ga weer in de garage aan de slag met de schansborden en Adri gaat naar de werkplaats in Alphen aan den Rijn om samen met Peter de deklijst van de nieuwe achterbank te maken. Inmiddels hebben we ook besloten om het dashboard te renoveren en dat betekent dat daar ook nieuw hout op moet. Dit had Peter gisteren direct meegebracht. Vandaag hebben Peter en Adri deze plaat gemaakt uit massief teak houten latten. Ook is het laatste luik voorzien van een nieuwe teakhouten lijst. De rest van het hout voor de deklijst is gezaagd en geschaafd en ligt klaar om met het modelleren te beginnen.
Vrijdag 16 mei
Wederom ligt er voor mij de schone taak om de schansborden te gaan schilderen. Ze worden wel mooi wit. Vergelijk het met de was van oma, ambachtelijk gewassen inclusief een zakje blauw. Kraakhelder dus. Adri is weer vertrokken naar Alphen om aan de deklijst verder te werken. Samen met Peter heeft hij de bochten gezaagd voor de deklijst en het laatste luik uit de tangen gehaald. Boris is in Woubrugge begonnen met de demontage van de reling en Adri is hem gaan assisteren met de lange lengtes (die van ruim 9 meter). Ze liggen nu in het gangboord klaar om op de Regenboog te laden. Ook is er, alweer begonnen, met het schuren van de opbouw. Het verschil met de vorige keren is dat we, zo lijkt het, geen epoxy meer hoeven op te brengen maar na het schuren aan de blanke laklagen kunnen gaan beginnen. Dat zijn drie of vier lagen maar het eind komt in ieder geval in zicht.