Al even was er geen gelegenheid het blog bij te werken. Er was erg veel op de boot te doen. Dat betekende lange dagen doorgaan. Daarnaast hadden we ook nog wat andere dingen te regelen. Dus de tijd en, eerlijk gezegd, ook de energie ontbrak om iedere keer weer een stukkie te produceren.

Maar goed inmiddels zijn de werkzaamheden afgerond en zijn we op reis gegaan.
In deze laatste periode is er veel gebeurd.

Heel veel lakken en schuren en lakken en schuren en lakken en schuren. Niet echt interessant om daar een hoop over te vertellen.

Het dek is geschuurd, zwaar werk maar het ziet er weer als nieuw uit. Als gevolg van het schuren moesten er een aantal proppen, die de schroefgaten afdichten vernieuwd worden. Voorzichtig uitboren, nieuw teak houten propje er in lijmen. Na het drogen de uitstekende delen voorzichtig met een beitel afsteken en naschuren.

De Bahama's gezien vanaf het voordek. Wat glimt 'ie hè?
De Bahama’s gezien vanaf het voordek. Wat glimt ‘ie hè?

Er is een nieuw dashboard gemaakt waarbij een gedeelte kantelbaar is. Dit moest op deze manier omdat anders de klep niet dicht kan. Toch wilde we graag de instrumenten ingebouwd hebben in het dashboard. Voorheen moesten we de kaartplotter (een soort TomTom) elke keer als we een etappe gingen varen op de stuurstand monteren en bij aankomst weer demonteren. Dat kon anders, vonden we. Het was wel een gepuzzel hoe en en ander te maken maar met de ervaring van Peter en de technische kennis van Boris is het een prachtig resultaat geworden.

Het nieuwe dashboard met in het midden het kantelbare gedeelte.
Het nieuwe dashboard met in het midden het kantelbare gedeelte.

Inmiddels zijn de nieuw bekleedde stuurstoelen geleverd en ook de kussens voor de nieuwe achterbank zijn binnengekomen. Daar hadden we zelf niet veel werk aan maar Dutchsleep uit Langeraar heeft dit voor ons op uitstekende wijze uitgevoerd. Terwijl ik dit schrijf heb ik mijn kont geparkeerd op zo’n nieuw kussen. Beentjes omhoog, heerlijk.

De reling die we inmiddels hadden opgehaald (zie een vorig bericht) is op gescheiden plaatsen gelakt de voorste vier delen (de langsten zijn 9 meter) zijn in Alphen aan den Rijn gebleven en de kortere heb ik meegenomen naar Reeuwijk. Deze heeft Adrie voorzien van negen (9!) laklagen de langere delen hadden wat minder beurten nodig, slechts zes. Maar niet getreurd, toen de reling gemonteerd kon worden hebben we de kortere delen per auto meegnomen naar Woubrugge en hebben we de lange delen per schip vervoerd. Op deze manier konden ze rustig in het gangboord liggen en zo hadden we de minste kans op schade. Nadat de reling was gemonteerd zijn er nog twee aflak-lagen overheen gegaan. Heel erg mooi geworden het glimt je tegemoet.

Een glimmende reling, een als nieuw geschuurd dek en een strakke tent.
Een glimmende reling, een als nieuw geschuurd dek en een strakke tent.

Het dubbel-glas is gemonteerd. Een hele klus want de binnenprofielen zitten met duizend-en-één boutjes vast in de buitenprofielen. Het ergste van alles is echter om de rubber peesjes aan de binnenkant in de profielen te frommelen. Wat een werk. Adrie heeft, en in mindere mate ik, dagenlang zere duimen gehad. En dat is niet omdat ik er beter tegen kan maar omdat Adrie de meeste peesjes heeft gefrommeld. Een paar zitten er nog niet helemaal goed. We hopen dat tijdens de reis te vervolmaken.

De ventilatieschelpen, waarover ik in een eerder epistel al schreef zijn op het kofferdek gemonteerd en vanbinnen zodanig afgewerkt dat het goed functioneert. De afzuigkap doet het als een jekko en de ventilatie in het gastentoilet is afdoende (en ik kan het weten). Ook het reddingsvlot is op het kofferdek teruggeplaatst. Ook is alle techniek op het salondak weer gemonteerd en aangesloten. De GPS, de marifoonantenne, het zoeklicht, de toeter met lampje en het verkeerde-wal-knipperlicht: het staat er allemaal weer op. Ook is het laatste installatiewerk in de bakskist gedaan. De buitenkraan moest nog worden aangesloten en ook de laatste dingetjes voor de elektra zijn geregeld.

Het geschuurde kofferdek met ventilatieschelp. Ook het nieuwe dubbelglas is zichtbaar.
Het geschuurde kofferdek met ventilatieschelp. Ook het nieuwe dubbelglas is zichtbaar.

In de machinekamer zijn de extra poelies op de motoren gemonteerd zodat de V-snaren wat meer rakend oppervlakte hebben bij de dynamo’s. Dat moet het laadgedrag van de accu’s ten goede komen. Ook zijn de filters en de olie van de motoren vervangen.
De grijprelingen op het salondak en de mast zijn weer teruggeplaatst. Bij de mast zijn ook het stoomlicht, het ankerlicht en het rader teruggeplaatst. De kabels waarvan een deel voorheen op de mast waren gemonteerd lopen er nu ook doorheen. Hiervoor was de mast overlangs doormidden gezaagd, uitgefreesd en voorzien van een vulstuk.

De tent is als laatste geleverd en geplaatst. Een hele klus maar we hebben een mooie en strakke tent gekregen die helmaal aan onze verwachtingen voldoet. We zijn nu een paar dagen onderweg en we genieten met volle teugen van ons achterdek met U-bank en nieuwe tent. Ook hebben we de voordelen van de doorlopende gangboorden al mogen ervaren bij het afmeren en in sluizen. Het lijkt er op dat dit de juiste keuze is geweest.

De Bahama's in vol ornaat.
De Bahama’s in vol ornaat.

 

 

Eén reactie op “De refit van ‘De Bahama’s’ het laatste deel.”

  1. Wat een prachtige boot en wat een werk, maar nu is het genieten van al je werk. Ik weet nog dat ik lange tijd geleden laminaat kreeg in mijn huisje op de Oudeweg. Onze eerste hond Puck kwam binnen, maakte een schuiver en ja hoor: de eerste kras was een feit. Dat lijkt me ook moeilijk voor jullie. Alles zo mooi in vele laklagen en dan is daar Tess. Later kreeg de kras op het laminaat wel een andere functie, hij werd waardevoller toen Puck overleed, de kras werd herinnering. Tja, het leven is een gek ding.
    Het lijkt me heerlijk dat rondtrekken, varen jullie alleen in Nederland? En de zee? Kan jullie boot die ook aan? Ik zal geregeld naar jullie avonturen kijken, ga zelf zaterdag naar Zwitserland, mijn eigen avontuur. Ik ga alleen en neem mijn twee labradors mee. Kees wil nooit mee, heimwee. Heerlijk dat jullie samen genieten van de boot! Lieve groet Inge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *